U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege u parku pored Orljave 1. svibnja održava se tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca – “Požeški kotlić”. Ovaj događaj svake godine okupi brojne natjecatelje iz cijele Slavonije. Manifestacija je otvorenog karaktera i namijenjena je natjecateljima, ali i svim posjetiteljima koji žele sa svojom obitelji provesti ugodno vrijeme na otvorenom u Požegi. Uz nezaobilazni prvomajski čobanac koji će i ove godine pripremiti Lovački savez Požeško – slavonske županije, sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabava za najmlađe, a za dobro raspoloženje pobrinut će se Nevera band.
Turistička zajednica Grada Požege kao organizator gradske manifestacije „Požeški kotlić“ poziva sve zainteresirane da se prijave na natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca.
- Sudjelovanje na natjecanju se ne naplaćuje (nema kotizacije za natjecatelje)
- Svaki natjecatelj nakon ocjenjivanja raspolaže svojim čobancem (dijeli ga prijateljima i znancima BESPLATNO).
- Prodaja natjecateljskog čobanca nije dopuštena.
- Popunjenu prijavnicu dostaviti najkasnije do 25. travnja 2023. u TZ Grada Požege
Turistička zajednica za sve natjecatelje osigurava natjecateljsko mjesto, meso, vodu, drva za potpalu i natjecateljsku majicu, dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu.
PrijavnicaPožeški kotlić 2023. – Prijavnica za natjecatelje
Preuzmi
PROPOZICIJE ZA NATJECANJE U KUHANJU SLAVONSKOG ČOBANCA
„POŽEŠKI KOTIĆ 2023.“ 1. svibnja 2023. – Gradski park pored Orljave
- Organizator natjecanja je Turistička zajednica Grada Požege.
- Natjecanje se održava 1. svibnja 2023. g. (ponedjeljak) u parku pored Orljave, s početkom u 11,00 sati.
- Svi prijavljeni natjecatelji dužni su pristupiti na mjesto natjecanja 1. svibnja 2023. g. najkasnije do 9,00 sati.
- Turistička zajednica Grada Požege osigurava:
- meso – 3 kg po kotliću (svinjetina i junetina)
- pitku vodu
- drva za potpalu
- natjecateljsko mjesto
- natjecateljsku majicu
- Svaki natjecatelj donosi:
- svoj kotlić (najmanje 7 litara) i nogare
- sve začine i dodatke
- radnu plohu za rezanje mesa, nož i grabilicu
- Natjecanje traje 3 sata.
- Natjecatelji ne smiju dodavati svoje meso, niti smanjivati količinu dobivenog mesa i vode.
- Organizator imenuje prosudbenu komisiju (žiri) od tri (3) člana. Predsjednik komisije vodi brigu o tome da se svi natjecatelji pridržavaju ovih propozicija. Nepridržavanje ovih propozicija znači DISKVALIFIKACIJU NATJECANJA.
- Ocjenjivački sud će ocjenjivati: boju, postojanost, okus i opći dojam
- Svaki natjecatelj dobiva zdjelicu za uzorak i grabi u nju jednu (1) grabilicu čobanca za ocjenjivanje, te čeka da organizator pokupi uzorke. (NATJECATELJI NE SMIJU SAMI NOSITI UZORKE KOMISIJI)
- Uzorci čobanca ocjenjuje se pod šifrom. Svaki natjecatelj izvlači po jedan par zatvorenih kuverti u kojima je identifikacijska oznaka. Prilikom predavanja uzorka jedna kuverta stavlja se ispod uzorka, a drugu zadržava natjecatelj. Ove kuverte ostaju zatvorene do proglašenja rezultata natjecanja.
- Turistička zajednica Grada Požege nagradit će tri najuspješnija natjecatelja.
- Svi natjecatelji dužni su osigurati jednu porciju slavonskog čobanca za ocjenjivanje. S ostatkom porcija slavonskog čobanca natjecatelji slobodno raspolažu, bez mogućnosti prodaje istog.