Ocjenjivanjem najzastupljenije sorte vinove loze započeo je 17. Festival graševine u Kutjevu na kojem su se okupili eminentni stručnjaci iz područja vinogradarstva i vinarstva, na čelu s prof. dr. sc. Edijem Maletićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu – prenosi Kutjevački.hr.
Na početku službenog ocjenjivanja vina sve nazočne je pozdravio predsjednik Udruge Kutjevačkih vinara Kruno Sontaki, koji je naglasio kako se radi o ocjenjivanju gospodarski najznačajnije sorte, kraljice kutjevačkih vinograda.
Prof. Maletić je u svom obraćanju nazočnim kolegama, članovima komisije, rekao kako će svi zajedno provesti dan s najvažnijom sortom koja je svako četvrto vino u Hrvatskoj, te da svaki četvrti trs pripada graševini koja zaslužuje posebnu pozornost i da s pravom treba imati svoj festival.
Ocjenjivanje će se vršiti u tri komisije koje imaju po sedam članova, kojim će se načinom doći do što objektivnije ocjene.Sukladno ocjenama, bit će podijeljene nagrade za 104 uzorka koja će se ocijeniti, počevši s mladim suhim vinima do predikata. Ovogodišnje ocjenjivanje bit će po strožim kriterijima u odnosu na prijašnje godine, čime se želi postići veća razina kvalitete i dodjela zasluženih visokih odličja.
Šampionicu su nakon ocjenjivanja idući:
Svježa kategorija: Kutjevo dd vrhunska graševina 2023., svježa graševina
Odležana kategorija: Vinum academicum, graševina barrique 2022., odležana graševina
Predikati: Kutjevo dd, ledena vino 2018, predikat
Pjenušci: Pjenušac Jazz 2019, Vitis vinogradarstvo i vinarstvo, Goran Josipović