Zdravko Ronko: “Ponešto o Veleučilištu u Požegi”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na svom YouTube i Facebook profilu, nekadašnji saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege, gospodin Zdravko Ronko, objavio je novi videozapis pod naslovom ”Ponešto o Veleučilištu u Požegi”.

Riječ je o događajima koji se vežu uz višedesetljetnu bogatu tradiciju nekadašnjeg najboljeg Veleučilišta u Republici Hrvatskoj, radu, zakulisnim igrama, vrijednoj imovini koja se stjecala godinama, a od koje ćemo samo spomenuti vinograde i vinariju u Podgorju te vrijedni i moderno opremljeni Studentski dom, “lucidnim” snovima o kampusu u sklopu današnje vojarne te samom procesu pretvorbe nekadašnjeg Veleučilišta u Požegi u Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, a što je samo tek jedna od sekcija Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera Osijek koje je postalo i vlasnik cjelokupne imovine bivšeg Veleučilišta te političku pozadinu za takvu odluku.

Iz Ronkove objave zapažamo da je upravo Marija Bajt bila prvi zagovornik kampusa u Požegi, a nakon dvadesetak godina kao duh iz boce tu ideju oživjela je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Upravo na tu temu krajem 2021. godine u Županijskoj palači, održala je radni sastanak s rektorom Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vladom Gubercem te prorektorom za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Dragom Šubarićem, a koji su razgovarali o prostoru koji bi mogao biti mjesto za budući kampus, a također očekivanja su bila da će studenti iz Dalmacije doći studirati turizam u Požegu iz čega se može iščitati da ideju Marije Bajt o kampusu u Požegi podržava i županica Jozić. Istog dana radni sastanak s rektorom Gubercem te prorektorom Šubarićem održao je i gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić koji je dao punu podršku osnivanju Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera sa sjedištem u Požegi, ali i podršku razvlaštenju nekadašnjeg Veleučilišta i prijenos sve imovine u sastav osječkog Sveučilišta. Sastanku je prisustvovao i dekan prof. dr. sc. Borislav Miličević, a nejasno je je li Miličević nasjeo na Glavićevu dimnu bombu te je li bio primoran prihvatiti ukidanje Veleučilišta u Požegi, a koje je utemeljeno Odlukom Vlade Republike Hrvatske 21. svibnja 1998. godine kao javna visokoškolska ustanova. 

Složit ćemo se da se spomenute nekretnine i dalje nalaze u Požegi i Podgorju i da ih od tamo nitko neće odnijeti. Ipak, sve su glasnije priče kako će vrijedan Studentski dom u Požegi, a na čijem je otvorenju prisustvovao i sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u skorije vrijeme biti privatiziran te pretvoren u objekt za noćenje visoke kategorije. 

Bolju sudbinu ne čeka ni vinograde i vinariju, a u kojoj se nerijetko održavaju privatne pijanke i ludi tulumi do sitnih noćnih sati, koji bi također trebali pronaći novog vlasnika. Hoće li se to i ostvariti ostaje za vidjeti. Kako reče Ronko trio cuger, bit će na raspolaganju. 

Kako nas naši srozaše i koliko smo daleko od palanke? 

Videozapis možete pogledati u nastavku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)