Većina građana Požege zarađuje oko 1000 €. Plaća HDZ-ove županice sad 4 puta veća

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


JUČER je održana je 19. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije. Između 9 točaka dnevnog reda najzanimljivija točka bila je ona pod rednim brojem 5. Riječ je o Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o plaćama i drugim pravima iz radnog odnosa dužnosnika Požeško-slavonske županije – prenosi INDEX.hr

Odlukom većine vijećnika Županijske skupštine odlučeno je povećanje plaća HDZ-ovoj županici Antoniji Jozić i zamjeniku Trohi od vrtoglavih 55 posto, piše 034portal.

Za Jozić je izglasan koeficijent 5.46, a za njezinog zamjenika koeficijent je 4.64 uz primjenu nove osnovice od 947.18 eura. Uz navedene koeficijente, dužnosnici imaju pravo na dodatak od 0.5 posto za svaku godinu staža. 

Iz Požeško-slavonske županije su prije 20-ak dana za RTL rekli kako plaća županice Jozić nije rasla, s obzirom na to da plaća nije vezana uz osnovicu plaće državnih dužnosnika, što je tada bilo točno, no osnovica za izračun plaće je prošli tjedan ipak promijenjena pa je samim tim porasla i plaća županice Jozić. 

Većina stanovnika Požeško-slavonske županije zarađuje 1000 eura, a županica će četiri puta više

Prema novom izračunu županica Jozić svaki mjesec inkasirat će otprilike 4.000,00 eura neto na svoj račun (stara plaća 2.600,00 eura), dok će zamjenik Troha na svoj račun inkasirati cca. 3.400,00 eura neto (stara plaća 2.200,00 eura), piše 034portal.

Lokalni portal navodi da je prosječna plaća u Požeško-slavonskoj županiji prema podacima DZS za lipanj iznosila je 1.188,00 eura, dok je medijalna plaća za drugi kvartal iznosila tek 1.028,00 eura.

Medijalna plaća predstavlja srednju vrijednost plaća, pri čemu polovica zaposlenih zarađuje manje, a polovica više od tog iznosa. To bi značilo da medijalna plaća prikazuje realnije stanje onoga što većina građana zarađuje od prosječne plaće.

“Nova plaća gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, u usporedbi s plaćom županice Jozić, izgledat će smiješno, a koji će nakon povećanja zarađivati tek oko 200 eura više od Jozić. Razlika u obujmu posla i odgovornosti je svakako neusporediva”, piše 034portal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)