Održana 30. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege, održanoj 19. rujna 2024. godine, vijećnici su odlučivali o 21 točki dnevnog reda.

Gradsko vijeće je većinom glasova usvojilo  Izvješće o radu gradonačelnika Grada Požege za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine, Izvješća o realizaciji programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi i  turizmu   u turizmu i ostalih udruga i društava građana u Gradu Požegi  za prvo polugodište 2024.  godine i Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Požege za 2024. po kojem u izvještajnom razdoblju ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Požege ostvareni su u iznosu 12.462.294,23 eura, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu 13.226.931,35 eura. Iz navedenog proizlazi tekući manjak u iznosu 764.637,12 €, što sa prenesenim viškom iz prethodnih proračunskih godina u iznosu 2.452.959,09 € čini ukupni višak od 1.688.321,97 € – prenosi Grad Požega.

Gradski vijećnici primili su na znanje Informaciju o izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Požege za 2022. godinu, a  Državni ured za reviziju o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja Grada Požege za 2022. godinu izrazio je bezuvjetno mišljenje.   Nadalje, jednoglasno je usvojen Zaključak o usvajanju izvješća o korištenju proračunske zalihe za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2024. godine.

Usvojene su  II. Izmjene i dopune Proračuna Grada Požege za 2024. godinu u koje  je uključen preneseni rezultat u iznosu 2.271.150,00 €, od čega se 2.081.764,00 € odnosi na Grad Požegu, a 189.386,00 € na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika kojima je Grad Požega osnivač.

Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Grada Požege za 2023. godinu usvojena je većinom glasova. Izvorni tekst predmetne Odluke usvojilo je Gradsko vijeće Grada Požege, u svibnju 2024. godine, a od usvajanja iste, do danas, nastupile su nove okolnosti, te se mijenja rezultat u iznosu 182.337,72 € (zbog povrata neutrošenih sredstava za projekt Javni radovi – revitalizacija javnih površina i zbog povrata sredstava Požeško – slavonskoj županiji za neutrošena sredstava od pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023).

Izmjene i dopune Programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi i  turizmu  i ostalih udruga i društava građana u Gradu Požegi 2024. godinu, II. izmjene programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture  za 2024. godinu, Odluka o II. izmjeni Odluke o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti za 2024. godinu i II. izmjene Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2024. godinu usvojeni su većinom glasova.

Gradsko vijeće usvojilo je  Odluku o usvajanu Procjene rizika od velikih nesreća za područje grada Požege i Odluku o pokretanju postupka izrade strategije zelene urbane obnove grada Požege za razdoblje od 2024. do 2030. koja se odnosi na ostvarenje ciljeva razvoja zelene infrastrukture, integraciju NBS rješenja, unaprjeđenje kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, ostvarenje ciljeva energetske učinkovitosti, prilagodbe klimatskim promjenama i jačanje otpornosti na rizike.

Jednoglasno je usvojena Odluka o izmjeni Odluke o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Požege po kojem će Požeški športski savez provoditi  postupke javnih natječaja za zakup poslovnih prostora u sklopu sportskih građevina koje nisu u funkciji obavljanja sportske djelatnosti, uz prethodnu suglasnost  Grada Požege.

Odluka o izmjeni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Požege  usvojena je većinom glasova.

Vijećnici su većinom glasova usvojili Odluku o stavljanu izvan snage Odluke o prodaji nekretnine u vlasništvu Grada Požege većinski je usvojen i Odluku o prodaji nekretnina k.č.br. 3407/4, 3407/5 i 3407/6, u k.o. Požega.

Jednoglasno je usvojena Odluka o parkiranju kao i Odluka o komunalnim djelatnostima na području grada Požege. Usvojena je i Odluka o uvjetima i načinu sufinanciranja programa dječjih vrtića u vlasništvu drugih osnivača na području grada Požege i  Odluka o sufinanciranju troškova smještaja djece s područja grada Požege u Dječjem vrtiću „Bambi“ – Kaptol, Podružnica Alilovci koja se primjenjuje od početka pedagoške godine 2024./2025. i sve dok Dječji vrtić Požega ne otvori nove smještajne kapacitete na dvije lokacije na kojima se trenutno izvode radovi na izgradnji i opremanju prostora za smještaj predškolske djece, s iznosom sufinanciranja od 140,00 € po djetetu, mjesečno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)