Obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Požeško-slavonska županija jedna je od boljih u provođenju nacionalnih preventivnih programa ranog otkrivanja raka, pa iako je minimalan porast novootkrivenih bolesti iz godine u godinu, potrebno je neprestano opominjati koliko je važno bolest otkriti na vrijeme. Obilježavajući Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke, poručili su to organizatori: Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega, Klub žena operiranih na dojci Požega i udruga ILCO Požega. Na štandu ispred Gradskog muzeja prolaznici su se mogli upoznati s osnovnim informacijama o bolestima karcinoma,  a prigodnim vrpcama na odjeći dati podršku akciji – prenosi Grad Požega.

Akciji se pridružio i gradonačelnik Željko Glavić i pozvao sve građane, bez obzira na dob, na preventivne korake i redovite preglede, kako bi se spriječilo uznapredovanje bolesti koja je u svojim ranim fazama izlječiva. Mjesec borbe protiv raka dojke je akcija koja je u Požegi već tradicionalna i uspješna u ostvarivanju svojih ciljeva. Apelu se pridružio i Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

Doktorica Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo u sklopu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, izjavila je kako je Požeško-slavonska županija jedna od boljih u provođenju nacionalnih preventivnih programa, a građani su osviješteni i redovno se odazivaju na sve pozive. lako postoji minimalan porast novootkrivenih bolesti iz godine u godinu, Hajpek je naglasila kako je ta situacija potpuno uobičajena. U današnje vrijeme nije problem dijagnosticirati karcinom, problem je ako je on u uznapredovaloj fazi.

Pozvane su sve žene s područja županije koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled,  koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine da se jave kako bi dobile termin za pregled na 034/311-563 ili na [email protected].  Također, pozivaju sve osobe u dobi od 50 do 74 godine koje zadnjih dvije godine nisu napravile test kojim se otkriva oku nevidljiva krv u uzorku stolice da se jave kako bi im poslali testove na 034/311-563 ili na prevencija.sestra@ziz- pozega.hr. Podsjećaju kako u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Grada Lipika dolazi mobilni mamograf u Lipik od 22.-24.listopada.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)