Polaznici Ratne škole Ban Josip Jelačić posjetili Lipik, predavanje održao umirovljeni general Marijan Mareković

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Polaznici 27. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, predvođeni brigadirom Nenadom Samardžićem, boravili su 14. i 15. listopada u Požeško-slavonskoj županiji kako bi se kroz studijsko putovanje upoznali s njezinim potencijalima i resursima. U sklopu tog putovanja posjetili su i Lipik, gdje su prisustvovali predavanju o vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak iz 1995. godine. Predavanje je održao umirovljeni general Marijan Mareković, koji je s polaznicima podijelio svoja iskustva kao zapovjednik te operacije – prenosi Compas.

General Mareković govorio je o važnosti Bljeska u povijesti Hrvatske, istaknuvši hrabrost vojnika i policajaca koji su sudjelovali u oslobađanju zapadne Slavonije, uključujući područja Lipika i Pakraca. Polaznici su također obišli spomen-obilježja na zapadnoslavonskom ratištu, vezana uz Domovinski rat, a gradonačelnik Vinko Kasana izrazio je zadovoljstvo njihovim posjetom te ih upoznao s razvojem našeg grada.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj, u kojoj se obrazuju visoki časnici oružanih snaga i državni dužnosnici. Poseban naglasak stavlja se na razvoj polaznika kao karakternih strateških lidera, sposobnih za kritičko i kreativno razmišljanje u složenom globalnom okruženju.

Trenutni, 27. naraštaj Ratne škole pohađa jedanaest polaznika. Uz dva časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i državnog službenika iz MORH-a, tu su i polaznici iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ravnateljstva policije MUP-a RH te Hrvatskog sabora. Iz inozemstva, naraštaj čini pet pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja: dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan iz Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije. Njihovo studijsko putovanje nije samo edukativno iskustvo, već i prilika za međunarodni dijalog i razmjenu iskustava među vojnim stručnjacima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)