Toplice Lipik i Dom zdravlja Široki Brijeg grade energetski učinkovitu budućnost

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Predstavnici Toplica Lipik ugostili su 17. listopada čelne ljude Doma zdravlja iz Širokog Brijega u sklopu zajedničkog projekta pod nazivom “Zelena energija za zdravlje”. Ovaj projekt, koji je pripremila Panora – Razvojna agencija Požeško-slavonske županije, financiran je kroz program prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a donosi konkretne korake prema unaprjeđenju energetske učinkovitosti u zdravstvenim ustanovama obje zemlje – prenosi Compas.

Cilj projekta, koji je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s iznosom od 35.000 eura, je smanjenje potrošnje energije i poboljšanje uvjeta u Toplicama Lipik i Domu zdravlja Široki Brijeg. Toplice Lipik, kao vodeći partner, dobile su 14.700 eura, dok je Dom zdravlja Široki Brijeg, kao partner, primio 20.300 eura. Ukupna vrijednost investicije iznosi 88.940,21 eura, a preostale troškove će snositi obje ustanove. Aktivnosti projekta trebaju biti završene do kraja studenog ove godine, s mogućnošću produljenja roka do ožujka iduće, 2025. godine.

U razgovoru tijekom posjeta, predstavnici iz Širokog Brijega razmijenili su iskustva s domaćinima iz Lipika, posebice u vezi s primjenom energetski učinkovitih tehnologija i načinima korištenja financijskih sredstava iz programa Europske unije. Kao vodeći partner, Toplice Lipik, predstavile su dosadašnje uspjehe na projektu, uključujući ugradnju dizalica topline za grijanje i hlađenje bazenske vode u Narodnim kupkama, postavljanje rukohvata za invalide te soboslikarske radove.

S druge strane, Dom zdravlja Široki Brijeg će, uz podršku sredstava iz projekta, provesti opsežnu obnovu, uključujući ugradnju dizalica topline, instalaciju ventilokonvektora i split klima uređaja te ventilaciju sanitarija. Ovi zahvati osigurat će veću energetsku efikasnost i značajno poboljšanje radnih uvjeta u toj ustanovi.

Projekt “Zelena energija za zdravlje” od izuzetne je važnosti ne samo za modernizaciju dviju zdravstvenih ustanova već i za jačanje prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, rekao je ovom prigodom Goran Pušćenik, ravnatelj Toplica Lipik.

On je ujedno istaknuo kako ovaj posjet predstavlja novi korak u partnerskoj suradnji, koja će zajedničkim naporima dovesti do poboljšanja uvjeta u zdravstvenim ustanovama, značajnog doprinosa zaštiti okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije, te unaprjeđenja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)