Povodom Međunarodnog dana muzeja, u dvorištu Gradskog muzeja Požega predstavljena je autentična Požeška zimska salama – nova gastro-kulturna priča i potencijalni zaštićeni suvenir grada. Inicijativu su zajednički predstavili Turistička zajednica Grada Požege, Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Gradski muzej Požega i Tehnička škola Požega – prenosi Grad Požega.
Riječ je o fermentiranoj trajnoj salami koju, po obiteljskom receptu, proizvodi Zdravko Klesinger. “Ona nije samo gastronomski užitak – u njoj je ugrađena tradicija, znanje i identitet Požege,” istaknuo je dekan Fakulteta prof. dr. sc. Borislav Miličević, dodavši kako proizvod ima puni potencijal za europsku oznaku izvornosti.
Direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda podsjetila je na bogatu gastronomsku tradiciju grada – od prepoznatljive Požeške Kulenijade do modernih enogastro priča – naglasivši da salama ima sve preduvjete da postane novi zaštitni znak Požege.
Ravnateljica Gradskog muzeja Ljiljana Marić povezala je ovu inicijativu s temom ovogodišnjeg Dana muzeja “Budućnost muzeja u vremenu brzih promjena”, poručivši da je očuvanje baštine ključ u očuvanju identiteta u vremenu globalnih uniformiranosti.
Dio programa bila je i prezentacija “topa za kobasice” učenika Tehničke škole Požega te edukativni kviz na temu „Utjecajne žene u znanosti i tehnologiji“. Dan je zaključen pričama iz pokretne kuhinje koje oživljavaju kulinarsku baštinu požeškog kraja.
Foto: Gradski muzej Požega