Požeški.hr od svog osnutka znatan dio svojih objava posvećuje komunalnoj infrastrukturi i problematici građana uz i oko komunalne infrastrukture prelijepe nam “slavonske Atene”, naše Požege. Kako neki kažu da je čaša do pola puna, a drugi da je čaša do pola prazna, tako neki kažu da Požeški.hr kao javni portal ukazuje na komunalnu problematiku grada dok drugi kažu da Požeški.hr nekog učestalo proziva zbog navodno “nekih” komunalnih problema grada. Rekli bi da su podjednako u pravu i jedni i drugi.

Bilo kako bilo, komunalna problematika grada je neosporno prisutna, a na nju s punim pravom ukazuju građanke i građani Požege.
Podsjetit ćemo samo da su Požežanke i Požežani obveznici plaćanja poreza i prireza koji se dobrim dijelom trebaju utrošiti na poboljšanje komunalne infrastrukture grada.
Kao javni portal u “službi građana” iznosimo probleme zbog kojih nam se građani obraćaju ali i istovremeno ukazujemo odgovornima da probleme trebaju rješavati na terenu, nikako iz komocije svojih ureda. Uobičajeno kad mi objavimo članak na temu komunalne problematike odgovorni to u svrhu svoje obrane nazivu “prozivanje”.
Dakle, radi li se o ukazivanju ili prozivanju, manje je bitno, već nekako držimo većim problemom pronaći način kako odgovorni ovog grada mogu uistinu raditi i bolje i više pa tako svoju nemalu plaću korektno zaraditi.
No, da se vratimo današnjoj tematici, dakle pješačim stazama (nogostupima) uz gradske prometnice. Navest ćemo primjer pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira u Požegi.

Prizor pješačke staze vidljiv nama “običnim građanima” definitivno bi morali uočiti i oni u čijoj je domeni rješavanje naših problema. Čini nam se da ovakvo katastrofalno stanje pješačke staze na žalost “nije prineseno njihovoj pažnji”. Korijeni stabala koja su davno uklonjena na ovoj dionici znatno su devastirali pješačku stazu. Recimo i to da su uz prometnicu nakon uklanjanja starih stabala posađena nova stabla (Platane), ali pješačku stazu očito nitko nije primijetio.
Prošle godine izvođeni su radovi aglomeracije na ovoj dionici, kompletna prometnica je “presvučena” novim kolničkim zastorom, a nogostup je zaboravljen, neprimijećen i valjda čeka neka bolja vremena.

Stanje pješačke staze definitivno pješacima otežava normalno kretanje, poglavito u večernjim i noćnim satima. Zbog svoje lokacije staza se koristi poprilično frekventno pa bi je trebalo žurno dovesti u funkcionalno i sigurno stanje kako ne bi između ostalog, nečijom nebrigom ugrožavali sigurnost korisnika.
Još jedan opasan dio pješačke staze nalazi se u na cesti D38 u blizini Industrijske zone, točnije na mostu ceste D38 gdje se nalazi jedna velika rupa, koja je na tome mjestu već mjesecima, no očito niti nju nitko od nadležnih nije uočio. Čini se da se stvari mogu riješiti samo ako ih mi nadležnima predočimo ili kad netko na žalost doživi nezgodu.
Za kraj ćemo konstatirati da ovo nisu izolirani slučajevi stanja pješačkih staza Požege.
Odgovor na pitanje: Čija su (ne)briga pješačke staze u gradu Požegi?
Poštovane čitateljice i čitatelji portala Požeški.hr, prepuštamo vama, a kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajte galeriju: