Rano jutros smo u Mitrovcu, u vinogradu obitelji Sontaki, posjetili izbornu berbu graševine iz ekološkog vinograda starog više od 40 godina – prenosi Kutjevački.hr
Poseban prizor dočekao nas je već pri dolasku – magla koja se polako dizala iznad trsova i zrake sunca koje su obasjavale vinograd stvarajući gotovo čarobnu atmosferu.
Riječ je o izbornoj berbi, u kojoj se ručno beru samo grozdovi zahvaćeni plemenitom plijesni – dragocjen proces koji u bobicama stvara visoku koncentraciju šećera, idealnu za proizvodnju predikatnih vina vrhunske kvalitete.
Kako ističe domaćin Krunoslav Sontaki, ovakva se berba posljednji put u Vinariji Sontacchi dogodila 2018. godine, što dovoljno govori o njezinoj rijetkosti i vrijednosti. Dok bi mnogi takvo grožđe smatrali neupotrebljivim, upravo se iz njega rađa vino izuzetne kvalitete i profinjenog karaktera.
Iako je berba bila malena – tek dvije vrijedne beračice uz domaćina Krunoslava, atmosfera je bila izvrsna, uz ugodan razgovor i priliku da nešto novo naučimo.
Godina je u cjelini bila dobra, a zadovoljstvo na licu domaćina potvrđuje da nas uskoro očekuje još jedno iznimno vino iz Mitrovca.
Foto: Marko Karačić
































