U Nedjelju 1. svibnja 2022. godine u Okučanima obilježit će se 27. obljetnica vojno – redarstvene obljetnice “Bljesak“.

Tom prigodom Gradska uprava Grada Požege, na čelu s gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem, na središnjem gradskom Trgu, Trgu Svetog Trojstva, izvjesili su zastave Republike Hrvatske u čast svim poginulim i nestalim braniteljima koji su svoje živote dali u obrani Domovine i u prigodi obljetnice “Bljeska”.

Je li za ovu ideju zaslužan neki Hrvatski branitelj koji je ideju sugerirao gradonačelniku ili je on sam procijenio da bi to bilo lijepo napraviti, nije nam poznato, no bilo kako bilo, ovo je više nego pohvalno.

Operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo velikosrpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a.