Tko su novi ministri?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


ANJA ŠIMPRAGA, Damir Filipović i Marin Piletić zamijenit će u vladi Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića, potvrdio je danas nakon sastanka koalicijskih partnera premijer Andrej Plenković – donosi INDEX.hr

Šimpraga postaje potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava, Piletić će biti ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a Domagoj Filipović ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Dražen Filipović: Izgubio na izborima, ušao u NO Ine
Filipović je rođen 1984. u Sarajevu. Kao mladić je igrao košarku i studirao u SAD-u, a nakon toga se zaposlio na Ekonomskom fakultetu.
Dragan Filipović je, podsjetimo, bio HDZ-ov kandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba, na kojima je dobio manje od 10% glasova. Plenković je tada tvrdio da je Filipović “profesor, sportaš, pristojan te ima i sportsku drskost”.

Plenković je za vrijeme kampanje optužio medije da su se urotili protiv Filipovića i da mu namjerno pogrešno izgovaraju ime jer je u jednoj emisiji nazvan Damirom, a ne Davorom.
Nakon izbora Filipović je postao član Nadzornog odbora Ine umjesto Damira Vanđelića. Imenovanje Danijela Filipovića u Nadzorni odbor Ine tada je komentirao HDZ-ov ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, tvrdio je da to nije nagrada za neuspješnu kandidaturu na lokalnim izborima.

“Filipović je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, iz područja organizacije i menadžmenta, ima iskustvo članstva odnosno predsjedanja nadzornim odborom. Tu nema nagrada”, rekao je Ćorić.
Kupio stan s 24 godine, iznajmljuje ga saboru
Index je otkrio i da je tada 24-godišnji Filipović 2008. godine kupio stan od 72.62 metra kvadratna na zagrebačkoj Trešnjevci za 889.654,71 kunu od obiteljske tvrtke Fimar.

Kupoprodajni ugovor potpisao je s majkom Katom Filipović, vlasnicom tvrtke, a prema raspoloživim podacima, stan nije imao terete, što bi moglo značiti da ga je Filipović u 24. godini kupio bez pomoći banke. Fimar je pak stan kupio 2004. godine od Industrogradnje za u lipu identičnu svotu.
Već 2009. godine Filipović je stan iznajmio hrvatskom saboru. U njemu od 2013. godine živi Ante Sanader, potpredsjednik sabora, politički tajnik HDZ-a i predsjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Istodobno Fimar, revizijska tvrtka Filipovićeve majke Kate, već sedam godina radi revizijske izvještaje za Vatrogasnu zajednicu, koja se najvećim dijelom financira iz državnog i županijskog proračuna. Iz državne kase proteklih je godina primala od pet do sedam milijuna kuna, a iz županijske nešto više od tri milijuna kuna godišnje.

Marin Piletić: Za dužnost mi treba božja pomoć
Novi ministar Marin Piletić, dosadašnji saborski zastupnik HDZ-a, rođen je 12. siječnja 1983. godine u Novskoj, gradiću u zapadnoj Slavoniji koji broji 13 i pol tisuća stanovnika. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ima zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti te povijesti. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Novskoj.

On je gradonačelnik Novske postao na izborima 2017. godine. U prvom krugu je pobijedio s 53.28 posto glasova. Drugi mandat osvojio je također u prvome krugu izbora 2021. s osvojenih 63.72 posto glasova.
Što se tiče stranke, u HDZ-u je od mladih dana. Bio je i predsjednik Gradskog odbora Mladeži HDZ-a Grada Novske. Piletiću je to bila odskočna daska za ozbiljnu političku karijeru.

Kao 25-godišnjak postao je zamjenik gradonačelnika Novske. Dužnost je to koju je obnašao do 2013. godine. Godine 2014. na izvanrednim izborima izabran je za zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije. Saborski zastupnik je od lipnja 2021. godine.

Nabavio auto od 311.250 kn, tražio da bude u dvije boje
Piletić, gradonačelnik grada od 13 i pol tisuća stanovnika, nabavio je električni automobil na koji je potrošeno 311.250 tisuća kuna javnog novca. Radi se o Nissan Leafu. Na prostoru cijele Sisačko-moslavačke županije postoje tek dvije punionice za električna vozila.
Grad Novska tražio je da automobil bude dvobojan, crno-bijele boje. Vozilo koje je na kraju kupljeno jedino je imalo odgovarajuću boju.

Nije to jedini automobil koji je on kupio. Samo godinu prije nabave ovog automobila Grad Novska odlučio je kupiti još jedno vozilo, ovog puta za nešto manji iznos od oko 170 tisuća kuna, što znači da je u godinu dana potrošeno pola milijuna kuna na vozni park.
Prisegnuo u saboru uz zahvalu Bogu
Kad je prisezao u Hrvatskom saboru, Piletić je uz riječ “prisežem” dodao i: “Tako mi pomogao Bog i sveti Josip.” Kako je rekao za Hrvatsku katoličku mrežu, vjeruje da će mu za obnašanje dviju dužnosti trebati pomoć Boga i svetog Josipa.

“Sveti Josip je zaštitnik Hrvatske i Hrvatskog sabora pa zašto onda prisežući ne zazvati njegov blagoslov? Vjera mi je važna u osobnom životu, a u političkom životu na raspolaganju sam svim građanima. Vjera je nešto što vas može držati na životu. Nadam se da je ova moja prisega pomogla promoviranju svetog Josipa”, poručio je Piletić.

U svojoj imovinskoj kartici naveo je da prima plaću od 26.935 kuna bruto, odnosno 16.975 kuna neto. Korisnik je kredita koji iznosi 40 tisuća eura. Što se tiče nekretnina, naveo je kuću s okućnicom, čiji je suvlasnik s trećim osobama, u mjestu Lovreć. Stekao ju je nasljedstvom. Vozi automobil marke Škoda.

Povjerenstvu sumnjiva plaća supruge
Inače, Povjerenstvu za sukob interesa bila je sumnjiva plaća supruge koju je naveo u imovinskoj kartici. Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv njega jer plaća koju je naveo u imovinskoj kartici nije odgovarala onoj iz podataka Ministarstva financija.
On je naveo bruto iznos plaće supruge od 62.221,37 kuna, odnosno 43.546,81 kunu neto. Utvrđeno je da je ona od Ministarstva zdravstva od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2018. godine ostvarila ukupan primitak u iznosu od 103.239,63 kune bruto, odnosno 72.825,92 kune neto.

Piletić je objasnio kako je upisan podatak koji je dobio iz kartice Ministarstva zdravstva za 2014. godinu, ali i da se plaća poslije mijenjala te da je supruga bila dva puta na porodiljnom i greškom je ostao stari podatak.

Anja Šimpraga – magistra agronomije, zapamćen govor u saboru
Nova potpredsjednica vlade Anja Šimpraga magistra je agronomije. U Banske dvore dolazi iz saborskih klupa kao zastupnica SDSS-a, a javnost je posebno zapazila njezin govor u kojem je opisala kako je kao dijete, prognanik, “s one strane” proživjela akciju “Oluja”.
Šimpraga je u saboru prije nešto manje od dvije godine pred zastupnicima i javnošću iznijela osobnu ispovijest o tome kako je kao dijete proživjela akciju “Oluja”, pri čemu je poručila kako ima samo jednu želju – da gradimo društvo slobode i zajedničku budućnost.

U sabor je Šimpraga ušla na listi SDSS-a, kao zamjena za Borisa Miloševića, kojega sada mijenja i u vladi.

Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu stekla je zvanje magistre inženjerke agronomije, udana je i živi u selu Radučić pored Knina, u kojem je rođena 1987. godine.

Bila je viša stručna suradnica za poljoprivredu i zaštitu okoliša u Kninu te koordinatorica projekta “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava”, zamjenica župana Šibensko-kninske županije, a potpredsjednica je Glavnog odbora SDSS-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *