Ministar Butković na radnom sastanku s županicom Jozić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je jučer radni sastanak u Velikoj vijećnici u Požegi sa županicom Antonijom Jozić. Sastanku su uz ministra i županicu, prisustvovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, pomoćnik ministra Mario Madunić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, ravnatelj Županijske uprave za ceste PSŽ Mijo Jozak te gradonačelnici i načelnici Požeško – slavonske županije. 

„Svjesni smo činjenice kako je Požeško – slavonska županija, ako gledamo prometnu infrastrukturu, posebno cestovnu, zanemarena u odnosu na druge županije. Temeljem toga, kroz proteklo razdoblje pripremali smo dokumentaciju za velike infrastrukturne projekte. Svakako najvažniji od njih je spoj Požege sa Starim Petrovim Selom. To je prva dionica nove brze ceste, a za koju će građevinske dozvole biti izdane u proljeće, a u slijedećoj godini očekujemo raspisati natječaj te krenuti s radovima na toj dionici, a čija je ukupna vrijednost oko 900 milijuna kuna. Nastavak ostalih projekata koji se nadovezuju na brzu cestu također je u fazi izrade. Ono što je važno, da u sljedećoj, 2022. godini krenemo s tom prvom dionicom, konkretno s radovima.“ – rekao je ministar.

Trenutna ukupna ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj iznose više od 25 milijardi kuna. Dio tih sredstava doći će i u Požeško-slavonsku županiju. Razgovaralo se o projektima ukupne vrijednosti tri milijarde kuna. Ministar se dotaknuo i teme Županijske uprave za ceste. “Na razini ministarstva našli smo određena sredstva za sve ŽUC-eve u Hrvatskoj, a kroz studeni, nakon rebalansa proračuna, dodijelit ćemo određena sredstva i ovom ŽUC-u kako bi se odradilo sve što je potrebno oko sanacije postojećih cesta.” – rekao je ministar.

Jedna od tema bila je i željeznička infrastruktura, a vezano uz dionicu pruge Našice-Čaglin koja je već više od deset godina zatvorena. “Obnova te dionice je 125 milijuna kuna. Dogovorili smo danas da će HŽ Infrastruktura krenuti u obnovu te pruge odmah. Kako nije potrebna građevinska dozvola, to je remont postojeće pruge pa to puno olakšava proces, nije potrebno raditi sve dokumentaciju te čekati građevinsku dozvolu. Prema tome, možemo krenuti već slijedeće godine. To je jako bitno i shvaćam potrebu ovog kraja da se obnovi ta dionica, budući da je to vezano i za putnički promet i za teretni, koji nije u funkciji više od deset godina.” – zaključio je ministar na kraju te kazao kako je sada na ministarstvu da ispoštuje rokove i što žurnije krene u dogovorene aktivnosti.

Županica Antonija Jozić naglasila je kako se na sastanku razgovaralo dosta konkretno o brojim projektima prometne povezanosti naše županije s ostalim dijelovima Hrvatske. „Svjesni smo da se projekti rade uistinu dugi niz godina i da nije jednostavno ishoditi građevinske dozvole za takve velike kompleksne projekte od kojih samo jedna dionica, kako smo čuli, košta gotovo milijardu kuna. Ako govorimo o svima danas nabrojanima govorimo o iznosu od preko 3 milijarde kuna.“ – rekla je županica koja nije krila zadovoljstvo održanim sastankom, a posebno najavom ministra Butkovića o izdavanju građevinske dozvole za brzu cestu na proljeće. 

“Odavno pričamo o potrebi povezivanja Požeško-slavonske županije modernim prometnicama na autocestu. Ovdje se radi o dva velika i ključna pravca koja treba realizirati. Jedan je državna cesta D38 što podrazumijeva izgradnju nove prometnice od Brestovca do Starog Petrovog Sela. Dokumentaciju je pripremljena, a sljedeće godine planiramo provesti javnu nabavu. Drugi projekt je cesta Pleternica- Našice koji je u određenoj fazi pripreme dokumentacije. Državna cesta D38 realizira se fazno i mi ćemo imati kontinuirane aktivnosti na razini kompletnog projekta. Što se tiče državne ceste D5, dio koji se odnosi na Lipik-Pakrac, tu također pripremamo dokumentaciju za razmještanje prometa s državne ceste izgradnjom obilaznice u duljini 12 kilometara, a to je investicija od oko 500 milijuna kuna. Ona će se raditi u dvije faze, a tijekom sljedeće godine očekujemo građevinske dozvole za te projekte.” – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić



IZVOR: PSŽ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *