“18 mi je godina tek….”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko, pripremio je zanimljiv videozapis o spomeniku “Kužni pil, od povijesti pa do današnje 18. obljetnice. Inače Kužni pil je spomenik koji je jedan od najznačajnijih simbola našega grada, a nalazi se na središnjem gradskom trgu, Trgu Svetog Trojstva.

“Bio je to potez za pamćenje, ali zato sad imamo jedinstvenu priliku i obvezu

SPOMENIK SVETOM TROJSTVU-KUŽNI PIL NAPOKON I U POŽEŠKOM MUZEJU

Ponosan sam na to. No, doista iskreno ne znam kako početi. Možda, kako je 1739. godine preko Save iz tamnog bosanskog vilajeta prešla kuga i poharala 2/3 stanovnika Požege. A možda sam trebao početi kako je Požega bila toliko ekonomski jaka da je već 1749.godine, dakle svega 10 godina nakon strašnog pogroma, mogla podići tako veleban zavjetni spomenik kakav je bio Kužni pil, i kako od tada kuga više nikad nije došla u naš Grad. Ili sam pak trebao početi, kako se od sredine 60-tih godina prošlog stoljeća formiraju i nadmudruju razno razna povjerenstva predlažući danas obnovu, sutra zamjenu – i tako u nedogled, a možda sam trebao prvo spomenuti brigu, strepnju i strah Požežana za spomenik Svetom Trojstvu pred i za vrijeme Domovinskog rata jer smo bili i meta neprijateljskih aviona i raketa. Ma, možda nisam trebao ni tako, već kako sam 2002. godine kao novi gradonačelnik suočen i sa glupostima nekih mojih prethodnika koji su čak na najbizarnije načine tretirali taj simbol Grada (vodom, četkom i amperom) trebao nastaviti ići istim putem glumatati, lupetati, lamentirati i formirati još po koje povjerenstvo trošenjem ne malog novca na njih i njihove mudrolije itd. itd. No, tako ipak bilo nije, pa ću pokušati ovako……” – piše Ronko u svome prilogu.

Cijeli videozapis s fotografijama, dokumentima i videozapisima možete pogledati na videozapisu koji se nalazi u nastavku. U prilogu ćete saznati kako se radi o “tek” 18. obljetnici..

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *