24 sata objavio članak o nekoliko nesebičnih donatora iz RH, među njima i Mato Veić iz Ruševa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Pojedinci i udruge nesebično daruju i doniraju, a Bolnice opremaju prijeko potrebnim uređajima. ‘Sretni smo kad pomažemo’, kažu.
Među velikim dobrotvorima koji su nesebično donirali i to čak dva puta, jednom Opću županijsku bolnicu Požega, a drugi put Dom zdravlja u Čaglinu je Mato Veić iz Ruševa.
Priču o nekoliko nesebičnih ljudi iz Hrvatske koji su učinili plemenite donacije objavio je portal 24 sata, a među njima se našao ponos Požeško-slavonske županije, naš Mato Veić.

“Odlučio sam pomoći tamo gdje sam smatrao da će moja pomoć biti korisna za više ljudi, a to je zdravstvo. I ja sam bio bolestan i tada sam shvatio da su ljudima u bolnicama potrebni dobri dijagnostički uređaji kako bi im se pomoglo, priča nam Mato Veić (78) iz Ruševa nedaleko od Požege. On je Općoj bolnici u Požegi donirao uređaj za ultrazvučnu dijagnostiku i čak 100.000 eura za opremanje te za svu potrebnu nabavu i pomoć. Svoju mirovinu Mato je zaradio radeći u Švicarskoj na baušteli. Zbog bolesti kralježnice morao je prisilno u mirovinu, a htio je još raditi.

– U životu nisam ništa drugo znao osim raditi. U Švicarskoj sam u početku radio na održavanju vrtova, sadio sam bilje, kosio travu, orezivao voće, a onda sam se zaposlio u građevini. Punih trideset godina sam se bavio zidarijom, devet godina nisam dolazio kući u Hrvatsku niti sam išao na godišnji odmor. Onda sam došao i kod kuće sam podigao vinograd. Kad mi je otkazala kičma, liječnici su me umirovili, imao sam 65 godina. U međuvremenu sam napravio kuću u Ruševu, jer sam se zarekao da ću se jednog dana vratiti – priča Mato.
Svoju ušteđevinu dijelom je dao rodbini i prijateljima, ali brzo je, kako priča, shvatio da to nije najbolje što može napraviti. Tad je postao donator, osim OB Požega donirao je Domu zdravlja u Čaglinu, za koji je kupio EKG uređaj. Vrijednost uređaja iznosi oko 23.000 eura” – prenosi 24 sata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *