26. veljače – Hrvatski Dan liječnika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednici Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog liječničkog sindikata Krešimir Luetić, Željko Krznarić i Renata Čulinović Čaić čestitali su u subotu Hrvatski dan liječnika te pozvali na rješavanje problema liječništva.

Hrvatski dan liječnika obilježava se kao spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor.

U video poruci upućenoj tim povodom, predsjednici triju krovnih liječničkih udruga u Hrvatskoj zahvalili su hrvatskim liječnicima na požrtvovnosti iskazanoj tijekom pandemije, te podsjetili na goruće probleme liječništva na koje se, smatraju, treba fokusirati u nadolazećem razdoblju.

Ove i sljedeće godine, ističu, posebno će biti posvećeni donošenju strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i Zakona o plaćama liječnika, te Zakona o ravnopravnom statusu liječnika.

“Nalazimo se u vremenu kada je liječništvo, više no ikada ranije, vidljivije u našem društvu. Liječnici kao nositelji zdravstvene zaštite i čuvari zdravlja nacije pokazali su u zadnje dvije godine što je požrtvovnost, što je entuzijazam, i što je stručnost te profesionalnost”, rekao je u svojoj poruci predsjednik HLK Krešimir Luetić.

Srećom, pandemija jenjava i smatramo nužnim ponovo istaknuti goruće probleme hrvatskog liječništva, koji se ne rješavaju godinama, napomenuo je.

Predsjednik Hrvatskog liječničko zbora Željko Krznarić složio se kako Hrvatska može biti ponosna na kvalitetu liječenja, kao i na stručne i znanstvene dosege hrvatske medicine svim izazovima unatoč.

Luetić je naglasio kako je iznimno važno osnažiti poziciju liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a samim time i cjelokupnu primarnu zdravstvenu zaštitu. “Što se tiče mlađih kolega, zagovaramo reformu cjelokupnog koncepta specijalističkog usavršavanja doktora medicine, kao i izjednačavanje koeficijenta specijalista”, rekao je.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić istaknula je kako je za to bitan glas svakog liječnika u Hrvatskoj. “Ugled i prava liječnika u društvu ovise o svakome od nas, ovisi o izvrsnosti našeg profesionalnog angažmana, o našem zajedništvu, i o našem zalaganju za naša prava i interese”, upozorila je.

U svojoj je poruci zahvalila hrvatskim liječnicima na svemu što su pružili Hrvatskoj i svim njezinim stanovnicima u borbi protiv pandemije koronavirusa te ih pozvala da ostanu i dalje predani i posvećeni svojoj struci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika