28-godišnjak iz Međimurja trajno ostao bez Porschea vrijednog više od 750.000 kn

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osuđujućom presudom Visokog prekršajnog suda, zbog višestrukih prometnih prekršaja, 28-godišnjaku sa čakovečkog područja trajno je oduzet skupocjeni automobil Porsche Cayenne (proizveden 2021.), koji je time prešao u državno vlasništvo – prenosi Jutarnji list.

Iz međimurske policije priopćili su kako su u ožujku u Čakovcu pri kontroli prometa zaustavili Porsche te provjerom utvrdili da ga 28-godišnjak, kao ponavljač (recidivist) u počinjenju prometnih prekršaja, vozi u vrijeme dok mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola zbog skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine.

Vozač je uhićen te po završetku kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden dežurnom sucu Prekršajnog odjela čakovečkog Općinskog suda, koji mu je odredio zadržavanje te je predan u varaždinski zatvor.
Pravomoćnom presudom tog suda proglašen je krivim i kažnjen zatvorom u trajanju od 46 dana, s uvjetnom osudom u trajanju od šest mjeseci.

Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci te mu je oduzet automobil koji, bez prava na naknadu, postaje vlasništvo Republike Hrvatske.

Na tu presudu, okrivljeni 28-godišnji recidivist žalio se Visokom prekršajnom sudu, koji je žalbu odbio te potvrdio prvostupanjsku presudu, koja je time postala pravomoćna.

U obrazloženju presude, taj je sud trajno oduzimanje osobnog automobila označio opravdanim, s obzirom na raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost okrivljenika.

To je potkrijepio činjenicom da ranije kažnjavanje novčanim kaznama i izricanje zaštitnih mjera zabrane vožnje – uslijed teških prekršaja poput vožnje za vrijeme zabrane, prekoračenja dopuštene brzine, izazivanja i bijega s mjesta nesreće – nije kod okrivljenog preventivno utjecalo, već ga je potrebno isključiti iz prometa i spriječiti ga u činjenju novih prekršaja.

“Dakle, opasnost od ugrožavanja sigurnosti prometa je veća nego pravo na privatno vlasništvo ili pravo na korištenje vozila, pa je u ovom slučaju pravno irelevantno je li počinitelj prekršaja vlasnik vozila kojim je prekršaj počinjen ili korisnik vozila”, poručili su sa suda.

Inače, policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju zbog počinjenja nekih od osam najtežih prekršaja za koje je utvrđeno da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)