Požežanin Josip Širić prisustvovao na 28. obljetnici pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Komemoraciju u povodu 28. godišnjice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana, koja je danas održana na mjesnom groblju u Krivom Putu iznad Senja, svojim je prisustvom uveličao i predsjednik Zoran Milanović.

Nazočili su i posebni savjetnik za veterane Marijan Mareković i umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina, a junaku Domovinskog rata počast su odali članovi obitelji, članovi Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i ministra obrane te brojni suborci. – Mnogi su junaci Domovinskog rata i zaslužuju posebno mjesto u povijesti, ali Gavran je upravo simbol tih običnih samozatajnih momaka koji nisu dvojili ni kalkulirali nego se stavili na raspolaganje domovini.

Damir nije bio vođa od velikih riječi nego djela, a njegovo djelo je slobodna i samostalna Hrvatska – istaknuo je u svom govoru predsjednik Udruge ratnih veterana “Tigrovi” Ilija Vučemilović Šimunović.

Damir Tomljanović – Gavran u obranu domovine uključio se 5. kolovoza 1990. kada je pristupio postrojbi Jedinice za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pokraj Zagreba, a osnivanjem Zbora narodne garde u 1. gardijsku brigadu dragovoljno pristupa 15. svibnja 1991. godine.

Već dva mjeseca kasnije imenovan je zapovjednikom satnije, a prvi tereni bili su mu istočna Slavonija, Banovina i Kordun. Dogodine, 1992., odlaskom postrojbe na južno bojište Gavran sudjeluje u borbama za deblokadu Dubrovnika, potom odlazi na karlovačko bojište, pa na obronke Velebita, na vrlo zahtjevnu bojišnicu, u često nemogućim i surovim vremenskim uvjetima.

Ondje je i poginuo 17. veljače 1994. tijekom izviđanja, u dobi od samo 26 godina.

Dočasnička škola u Požegi nosi ime ovog heroja Domovinskog rata.

Na današnjoj komemoraciji i Požega je imala svog predstavnika, jednog od najpoznatijih “Tigrova”, umirovljenog satnika Josipa Širića.
Kratkom objavom i s nekoliko fotografija, Josip Širić se prisjetio “tužne 28. obljetnice mog suborca iz Rakitja i 1. gardijske brigade Tigrovi – DAMIRA TOMLJANOVIĆA GAVRANA JEDNOGA OD HEROJA DOMOVINSKOGA RATA!!!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika