30. OBLJETNICA POGIBIJE MARIJANA KULHAVIJA I SUBORACA: “Nastavimo graditi državu kakvu su sanjali”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

„Trideset godina nakon događanja koje ovdje obilježavamo moramo biti i tužni i ponosni. Ponosni jer smo bili suborci velikog čovjeka, ratnika i prijatelja. Tužni jer smo izgubili tog čovjeka s kojim ovih trideset godina u Pakracu ništa ne bi bilo isto. Požrtvovnost, snaga volje, hrabrost, čast i skromnost – to je bio Foka. Nedostaje i uvijek će nedostajati“, izdvajamo iz današnjeg obraćanja Drage Skalnika, umirovljenog satnika, na obilježavanju 30. godišnjice pogibije Marijana Kulhavija – Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna te šestorice pripadnika protudiverzantske satnije iz Bjelovara – Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su na današnji dan 1991. godine poginuli tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“.

Obraćajući se prisutnima Skalnik se prisjetio tih dana i posljednjih ratnih djelovanja Foke i stradalnika. Osobito emotivan u obraćanju bio je pukovnik Stevo Mladenović, ondašnji zapovjednik izviđačkog voda u sastavu 117. brigade Križevci, koji je o osobnom doživljaju Kulhavija rekao: „Veliki čovjek, istinski domoljub – nadasve čovjek. Čovjek o kojem bih puno toga mogao reći, kao i o ostalim pripadnicima 76. bataljuna. Upravo zato moramo njegovati ovakva događanja, čuvati sjećanja i bez stida dijeliti osjećaje. To zaslužuje Foka, to zaslužuju svi poginuli branitelji“, zaključio je kroz suze Mladenović.

Nazočne su pozdravili Branko Sabolović, izaslanik župana Bjelovarsko bilogorske županije i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Izaslanica predsjednika Sabora RH, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je izjavila: „Pakrac je grad heroj i mi svaki dan živimo Domovinski rat. Gotovo svakodnevnom komemoriramo, to smo si uzeli u zadatak i to branitelji zaslužuju. Neprestano govorimo i nastavit ćemo govoriti što se događalo ovdje u pakračkim vinogradima, ali i općenito u Pakracu. Ponavljat ćemo to u ime domaćih branitelja, ali i u ime svih onih ostalih koji su iz raznih krajeva dolazili u Pakrac braniti Hrvatsku. Svi zajedno su ovdje napravili čudo! Protiv brojno nadmoćnijeg i opremljenijeg neprijatelja. I zato tvrdim, nimalo ne umanjujući žrtvu Vukovara, da Pakrac i Lipik moraju biti jednakovrijedan dio velike priče Domovinskog rata“.

Izaslanica predsjednika Sabora RH, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je izjavila: „Pakrac je grad heroj i mi svaki dan živimo Domovinski rat. Gotovo svakodnevnom komemoriramo, to smo si uzeli u zadatak i to branitelji zaslužuju. Neprestano govorimo i nastavit ćemo govoriti što se događalo ovdje u pakračkim vinogradima, ali i općenito u Pakracu. Ponavljat ćemo to u ime domaćih branitelja, ali i u ime svih onih ostalih koji su iz raznih krajeva dolazili u Pakrac braniti Hrvatsku. Svi zajedno su ovdje napravili čudo! Protiv brojno nadmoćnijeg i opremljenijeg neprijatelja. I zato tvrdim, nimalo ne umanjujući žrtvu Vukovara, da Pakrac i Lipik moraju biti jednakovrijedan dio velike priče Domovinskog rata“.

Osim spomenutih, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona počast poginulima još su odali: Udruga roditelja poginulih branitelja BBŽ, Dinko Tandara, ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, delegacija Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i predstavnici tamošnjih braniteljskih udruga, delegacije Grada Pakraca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik te građani ponaosob.

„21. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“.
Osim komemoracije, braniteljima u čast održan je i 26. braniteljski pohod “Fokinom stazom” na Omanovac, kao i „21. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“. Start utrke bio je ispred obiteljske kuće Kulhavijevih u Prekopakri, a ove je godine memorijal trčalo nešto manje od četrdeset sudionika. Svi oni, na čelu s inicijatorom utrke Duškom Štrbcem, hrvatskim braniteljem i Fokinim prijateljem, istrčali su stazu do Omanovca dugu 10 kilometara.

Izvor: Grad Pakrac

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika