Tijesto:
– 35 dag glatkog brašna
– 12 dag šećera u prahu
– 5 dag maslaca
– 1 jaje
– 1 žličica praška za pecivo
– 0,75 dcl mlijeka
– 3 žlice ulja
Krema:
– 1,3 l mlijeka
– 4 pudinga od vanilije
– 15 dag šećera
– 20 dag maslaca
– 15 dag šećera u prahu
Žele:
– 1 tegla višanja iz kompota
– 1,5 dcl vode
– 8 dag šećera
– 1 puding od vanilije
– 2 žlice gustina
Priprema tijesta:
Sve sastojke sjediniti i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Podijeliti na 7 kuglica, izvagati da budu potpuno jednake, te svaku kuglicu zamotati i vratiti u hladnjak. Razvaljati svaku na tanko, između dva papira za pečenje, na veličinu kalupa 25 x 35 cm. Peći 5 – 6 minuta na 175 °C, pazeći da ostanu svijetle. Slagati jednu na drugu kad su pečene i opteretiti daskom kako bi se ravnale.
Priprema kreme:
U 1 dcl mlijeka umutiti prašak za puding i šećer, te ukuhati u ostatak mlijeka u gustu kremu. Ohladiti. Maslac sobne temperature pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i umiksati u puding.
Priprema želea:
Višnje sa sokom iz kompota, vodom i šećerom staviti kuhati. Posebno izmiješati puding i gustin s malo vode i zakuhati s višnjama u gusti žele. Usitniti štapnim mikserom i ostaviti da se dobro ohladi. Na svaku koru staviti kremu, pa žele i tako redom. Na zadnju staviti kremu od vanilije. Ohlađen kolač premazati tučenim vrhnjem za šlag.
Recept iz knjige „Premium kolači, deserti i slastice“