Poljopivredno-prehrambena škola Požega obilježila Dane kruha

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Sa zahvalnošću za plodove zemlje na Poljoprivredno-prehrambenoj školi obilježeni Dani
kruha

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom
listopada, a u Poljoprvredno-prehrambenoj školi Požega s posebnom radošću ih dočekuju jer
se u njoj učenici educiraju za najvažniju gospodarsku djelatnost – proizvodnju i preradu
hrane.

S pripremama su započeli u četvrtak, nastavili u petak, a jučer su u holu škole u obje smjene
zajednički blagovali proizvode koje su donijele učenice i učenici, a i profesorice su pokazale
da su vješte u pripremi pekarskih proizvoda i kolača.

Dani kruha u ovoj Školi organizirali su se u okviru Učeničke zadruge Ratarnica. Posebno su
se u uređivanju Škole istaknule učenice i učenici: Ivan Kovačević, Matea Vidić, Borna
Kormanjec, Gabriela Hrmić, Valentina Obradović, Lana Tadić, Lara Marković, Magdalena
Rutkovski, Domagoj Bogojević, Lorena Markanjević i Petra Vidačić. Oni su izrađivali panoe,
uredili prostor s alatima za izradu kruha te uredili stol za blagovanje pored kojeg su postavili
panoe s temom kruh u slikarstvu i poeziji. Sve su to radili i pripremali s profesoricama: Ivanom
Škrabal, Anitom Bubak, Ivonom Bećirović i Mirelom Višaticki koja je koordinirala cijelo
događanje. Profesorica Aida Del Vechio prikupila je različite alate koji su se koristili u preradi
žitarica, kao i tradicionalni tekstil za ukrašavanje stola za blagovanje.

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. Dana 16. listopada u
spomen na godišnjicu osnivanja Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) slavi se
Svjetski dan hrane. FAO je pri Ujedinjenim narodima osnovana 16. 10. 1945. godine. Do sada
djeluje u više od 130 zemalja u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu, zauzima se za
podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanju biološke
raznolikosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)