Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Povjerenstva za osobe posvećenog života i biskupijskog Pastoralnog centra, u subotu 9. prosinca 2023. u Požegi je održana adventska duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Požeške biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je franjevac Robert Perišić, biskupijski povjerenik za osobe posvećenog života i župni vikar Župe sv. Petra Apostola u Cerniku. Program duhovne obnove započeo je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma gdje je prisutne redovnice pozdravio upravitelj Pastoralnog centra Robert Kupčak, predstavio dnevni red obnove i njezina voditelja.

Nakon molitve Trećega časa uslijedilo je razmatranje fra Roberta Perišića kojim je nastojao potaknuti redovnice da „založenije žive vrijeme došašća“ u kojem se nalaze. U tom nastojanju stavio je pred redovnice ponajprije pitanje razloga zašto je netko postao redovnik/ca kako bi si iznova posvijestile veličinu i nedokučivost Božjeg poziva koji je uvijek nezasluženi Božji dar prema kojem se treba ophoditi sa zahvalnošću i poštovanjem svjedočeći to i svojom svakodnevnom zauzetošću oko osobnog duhovnog rasta kroz drugovanje s Bogom. Povjerenik Perišić stavio je potom razmišljanje o Božjem pozivu u kontekst došašća govoreći o „budnosti u redovničkom životu“. Kazao je kako je advent uvijek prilika da se propitamo koliko bdijemo nad svojim spasenjem i koliko smo oko njega angažirani, ne isključujući pritom u ljubavi za Boga i ljubav za svoje bližnje. Potaknuo je redovnice da sudjelujući svakodnevno na svetoj misi prikazuju svoje ljudske nesavršenosti i slabosti te se blagujući euharistijski kruh – „utjelovljenu Ljubav“ i same njome preobražavaju te svjedoče ljubav svima onima kojima su poslane – u svojoj redovničkoj zajednici kao i na mjestu svoga redovničkog služenja.

Po završetku razmatranja sestre redovnice su se uputile u obližnju crkvu sv. Lovre gdje su pristupile sakramentu pomirenja. Duhovna obnova zaključena je euharistijskim slavljem kojega je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, a slavlju su se pridružili i sudionici ovogodišnje Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)