Akademska vina Zlatne doline – savršen izbor za proljetno enogastronomsko uživanje!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Akademska vina Zlatne doline su proizvedena u nastavnoj bazi Fakulteta ruralnog razvoja u Požegi koji djeluje u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Objekt sadrži  prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostorija za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida te učionice, koji je često posjećen od strane domaćih i inozemnih studenata, posjetitelja i vinskih znalaca.

Izravno je fizički i funkcionalno povezan s nastavnim poligonom višegodišnjih nasada vinograda. Površine vinograda se nalaze na južnim obroncima Papuka kraj sela Podgorje u kutjevačkom vinogorju. Dvadesetogodišnja tradicija proizvodnje vina stvara vrhunska vina koja nastaju pod budnim okom znanstvenika i studenata na studiju Turizma i Engastronomije – ističe Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta. Navedeni studiji su sve traženiji obrazovni smjerovi, što ne čudi obzirom na značaj turističkog sektora u ukupnoj ekonomiji, ali i na značaj enogastronomije kao sve važnijeg alata u brendiranju turističkih destinacija. Ako je suditi po vrhunskoj kvaliteti vina, uopće ne iznenađuje činjenica da su upravo studenti ovih studija osvojili brojne nagrade na razini Republike Hrvatske i EU u  području sljubljivanja hrane i vina i izrade poslovnih planova.

Cjelokupno poljoprivredno gospodarstvo i prodaja vina je organizirana u okviru spin off poduzeća Vinum Academicum d.o.o. što je trend današnjeg poduzetništva na razvijenim europskim tržištima. U ponudi su brojne vinske sorte kao što su: graševina, chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon, itd. što daje široku lepezu vinskim znalcima za uživanje i sljubljivanje sa autohtonim jelima. Za dizajn etiketa je odabran središnji motiv- čuvene rudinske glave, kamene konzole s isklesanim ljudskim licima i cijelim ljudskim figurama koje potječu iz srednjeg vijeka, a danas se čuvaju u Gradskom muzeju Požega. Ususret Požeškom kotliću i Međunarodnom prazniku rada ističemo posebne ponude u prodavaonici u Požegi, Cehovska 1:

GRAŠEVINA – 0,75 L
Ugodno svježe vino, svijetle slamnato-žute boje. Na mirisu dosta voćnosti te cvjetnih nota, koji upućuje na svježu jabuku i breskvu, te ponešto livadnog cvijeća. U ustima dobro zaobljeno, skladno, punoga tijela s dobrom kiselosti te na kraju s ugodnom blagom gorčinom koja je karakteristična za sortu Graševina.

PINOT BIJELI – 0,75 L
Vino je svijetlo žute boje. Mirisom bogato s naglašenim notama svježeg i zrelog voća. U okusu je izrazito puno, ugodno, poluslatko i svježe. S obzirom na svoju slatkoću idealna je slastica za posebne prilike.

RUDINA -1 L
Kupaža pomno odabranih bijelih sorata, suho vino za svakodnevno proljetno uživanje u društvu te za sljubljivanje sa autohtonim slavonskim jelima.

Uzdravlje!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)