Anita Katić nova je ravnateljica Gimnazije Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nakon što je dosadašnja ravnateljica požeške gimnazije dr.sc. Vesna Vlašić umirovljena, na čelo ove renomirane srednjoškolske ustanove imenovana je Anita Katić.

Anitini kolege i suradnici kažu kako je riječ o izuzetno stručnoj i radišnoj osobi s puno ideja i konkretnih projekata. Rođena je 3. prosinca 1974. godine u Požegi. Osnovnu je školu pohađala u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu, a srednjoškolsku izobrazbu stekla pohađajući smjer jezične gimnazije u Gimnaziji Požega. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za kroatistiku, završila je sveučilišni dodiplomski studij Kroatistike i stekla zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti. Na prvoj godini studiranja dobila je Rektorovu nagradu za najbolji studentski rad Odjeci starine (lirske narodne pjesme i napjevi iz Šumanovca i Vetova) – prenosi Kutjevački.hr.

Radni vijek započela je u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića Kutjevo još kao apsolventica gdje je bez prekida radila kao učiteljica Hrvatskoga jezika sve do imenovanja ravnateljicom Gimnazije. Kroz svoj je rad napredovala do zvanja izvrsnoga savjetnika, a obnašala je i dužnost voditeljice Županijskog stručnog vijeća za izvannastavne aktivnosti Požeško-slavonske županije, 2018. godine imenovana je voditeljicom Županijskog stručnog vijeća učitelja Hrvatskoga jezika Požeško-slavonske županije. Tu dužnost obavlja i danas u svojem trećem mandatu. Organizatorica je brojnih stručnih skupova, a 2021. godine vodila je i županijski projekt poticanja čitanja u sklopu Godine čitanja koju je proglasilo MZO, i to pod nazivom Skitam se i čitam (Čitamo na najljepšim mjestima zavičaja) u koji su se uključile (po načelu dobrovoljnosti) mnoge osnovne škole s područja županije.

Održala je brojna predavanja na županijskim stručnim vijećima učitelja Hrvatskoga jezika u različitim županijama, ali isto tako i na stručnim vijećima učitelja razredne nastave i vjeroučitelja, pa čak i učitelja i nastavnika fizike, o različitim temama. Primjerice: o radu s djecom s teškoćama u učenju i prilagodbi materijala za rad po prilagođenom programu u nastavnom predmetu Hrvatski jezik, o govornoj (ne)kulturi, o komunikaciji, o dramskim metodama i postupcima u nastavi hrvatskoga jezika i izvannastavnim aktivnostima, o primjeni digitalnih alata u nastavi, o inovativnim metodama u poučavanju književnosti te o popularnoj kulturi u nastavi Hrvatskoga jezika.

Anita Katić neprestano se usavršava sudjelovanjem u radu mnogih stručnih skupova, radionica, seminara, simpozija i projekata, osobito onih vezanih za dramsko-pedagoški i stručni rad s djecom te uz različite međupredmetne teme (GOO i sl.).

U školi je dvadesetak godina uspješno vodila dramsko-recitatorsku skupinu i pripremala jezično darovite učenike za sudjelovanje na svim razinama natjecanja u poznavanju hrvatskoga jezika na kojima učenici kontinuirano postižu zapažene rezultate na županijskim smotrama i natjecanjima.

Od samog početka rada u Školi aktivno je sudjelovala u organizaciji priredaba i kulturnog života Škole, ali i lokalne zajednice, uključena je i u organizaciju i provedbu mnogih kulturnih priredaba na lokalnoj razini vezanih u Dane Općine Kutjevo (javna priredba Kutjevu za njegov dan), uz vinske priredbe u suradnji s Udrugom kutjevačkih vinara (svečano otvaranje Trga graševine, Festival graševine, Vincelovo, Martinje) te uz njegovanje folklorne tradicije kraja (Bekteški susreti). Za uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom i promicanje imena grada Kutjeva 2014. godine dobitnica je Godišnje priznanje Grada Kutjeva za razvoj društvenih odnosa, obrazovanja, kulture i drugih javnih djelatnosti te sam kao predstavnica Škole bila uključena u projekt izrade interpretacijskog plana za izgradnju muzejskog prostora i interpretacijskog centra Kuća graševine.

U ožujku 2022. godine izabrana je za predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Požegi, od 2019. godine uključena je u projekte izrade udžbenika, digitalnih obrazovnih sadržaja, scenarija poučavanja i ostalih metodičkih materijala.

Anita Katić sudjelovala je i u brojnim Erasmus projektima.

Vjerujemo da će Anita Katić požeškoj gimnaziji dati novi vjetar u leđa te da će se s izazovima ove obrazovne ustanove uspješno nositi na zadovoljstvo djelatnika škole, lokalne zajednice, ali prije svega učenika ove škole.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *