Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U požeškoj Katedrali, u predvečerje blagdana sv. Antuna Padovanskog, 12. lipnja održan je tradicionalni Antunovski koncert. Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i svećenike na koncertu su bili nazočni brojni ljubitelji sakralne glazbe, među kojima i požeški gradonačelnik Željko Glavić. Nastupili su Zagrebački solisti i Katedralni komorni zbor pod ravnanjem Maria Večerića. Za orguljama je bio Mihael Mojzeš a solističke dionice izveli su: sopranistica Ana Ticl Bušić, tenor Kristijan Kostić i gitarist Antun Markulić.

Koncert su otvorili Zagrebački solisiti i orguljaš Mojzeš kantikom iz Suite za orgulje i gudače Ottorina Respighia. Zatim je Katedralni komorni zbor, te solisti Ana Ticl Bušić i Antun Markulić na gitari izveli skadbu Iste confesor Domenica Scarlattija. U nastavku koncerta Zagrebački solisti izveli su slijedeća djela: Adagietto iz V. simfonije (obrada za gudače S. Krstić) Gustava MahleraComfort je i Ev’ry valley iz Oratorija Mesija skladatelja Georga Friedricha Händela, uz solističku izvedbu Kristijana Kostića; L’allegro, il penseroso ed il moderato Or let the merry bells ring round istog skladatelja, u solističkoj izvedbi Ane Ticl Bušić; Erlkönig (obrada za gudače S. Krstić) Franza SchubertaAve Maria od istog skladatelja, uz solistički izvedbu Ane Ticl Bušić. Naredne dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha izveli su Zagrebački solisti i Katedralni komorni zbor: Wachet auf, BWV 140 Zion hört die Wächter singen, i Jesus bleibet meine Freude, BWEV 147. Koncert su zaključili Zagrebački solisti djelom Pintarichiana za gudače Borisa Papandopula.

Na svršetku koncerta biskup Antun je zahvalio je Zagrebačkim solistima, Katedralnom komornom zboru, solistima i orguljašu, kazavši da mu se nakon svega nameće pitanje: „Do kamo ili do kuda dopire glazba?“. Odgovorio je da bi bilo premalo reći: „Do ušiju“, jer kad ona stigne „do srca“, ulazi u prostore duha, gdje se susreću nebo i zemlja, Bog i čovjek, život i smrt. Zapitao je potom: „Gdje završava glazba?“, odgovorivši: „U beskraju“. Zahvalio je Zagrebačkim solistima i svim drugim izvođačima što su večerašnjim koncertom sudionike poveli u njihovim srcima prema beskraju i vječnosti. Osobitu pak zahvalnost uputio je nazočnim slušateljima, koji su imali otvoreno srce do kojeg je doprla snaga koja nadilazi zvučni ton, te su se u njima večeras dotaknuli prolaznost i vječnost – ljepota.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)