Bankomati će do travnja isplaćivati samo novčanice od 10 i 20 eura

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prva tri mjeseca bankomati će davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja pridružit će im se i novčanice od 50 eura
Tijekom idućih tjedan dana bit će dostupan tek svaki treći, odnosno oko 1300 od 4000 bankomata koliko ih je trenutno u Hrvatskoj. Preostalih 2700 bankomata izvan je funkcije kako bi se od 1. siječnja na njima mogli podizati euri.

Bankomati koji sada imaju samo kune gase se u ponoć 31. prosinca, a iza Nove godine također će se puniti eurima kako bi od sredine siječnja svih četiri tisuće bankomata bilo u punoj funkciji. Kune su nacionalna valuta i jedino službeno sredstvo plaćanja još samo četiri dana, nakon čega se prelazi na euro. Ipak, s kunama će se i nakon što službeno odu u povijest moći plaćati do 14. siječnja.

Prva tri mjeseca bankomati će davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja pridružit će im se i novčanice od 50 eura. Novčanica od stotinu eura nudit će se samo iznimno, i to na mjestima gdje bankari procijene da puno ljudi podiže puno novca.

Tko ovih dana podiže novac iz bankomata može to slobodno učiniti u prvom aktivnom bankomatu na koji naiđe, neovisno kojoj banci taj bankomat pripada. Nijedna banka neće zaračunavati naknadu za podizanje novca tuđih klijenata sve do 15. siječnja kako bi u ovom prijelaznom razdoblju građani trošili manje vremena na potragu za bankomatima i lakše dolazili do gotovog novca.

Svim se građanima savjetuje da na prijelazu iz stare u novu godinu pribave onoliko gotovog novca koliko misle potrošiti, svejedno jesu li to kune ili euri jer su obje valute u prijelaznom razdoblju ravnopravno sredstvo plaćanja. To upozorenje posebno vrijedi za ljude koji plaćaju preko mobilnih aplikacija ili interneta jer usluge internetskog i mobilnog bankarstva neće biti dostupne cijeli vikend, javlja Večernji list.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)