Bankomati će do travnja isplaćivati samo novčanice od 10 i 20 eura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prva tri mjeseca bankomati će davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja pridružit će im se i novčanice od 50 eura
Tijekom idućih tjedan dana bit će dostupan tek svaki treći, odnosno oko 1300 od 4000 bankomata koliko ih je trenutno u Hrvatskoj. Preostalih 2700 bankomata izvan je funkcije kako bi se od 1. siječnja na njima mogli podizati euri.

Bankomati koji sada imaju samo kune gase se u ponoć 31. prosinca, a iza Nove godine također će se puniti eurima kako bi od sredine siječnja svih četiri tisuće bankomata bilo u punoj funkciji. Kune su nacionalna valuta i jedino službeno sredstvo plaćanja još samo četiri dana, nakon čega se prelazi na euro. Ipak, s kunama će se i nakon što službeno odu u povijest moći plaćati do 14. siječnja.

Prva tri mjeseca bankomati će davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja pridružit će im se i novčanice od 50 eura. Novčanica od stotinu eura nudit će se samo iznimno, i to na mjestima gdje bankari procijene da puno ljudi podiže puno novca.

Tko ovih dana podiže novac iz bankomata može to slobodno učiniti u prvom aktivnom bankomatu na koji naiđe, neovisno kojoj banci taj bankomat pripada. Nijedna banka neće zaračunavati naknadu za podizanje novca tuđih klijenata sve do 15. siječnja kako bi u ovom prijelaznom razdoblju građani trošili manje vremena na potragu za bankomatima i lakše dolazili do gotovog novca.

Svim se građanima savjetuje da na prijelazu iz stare u novu godinu pribave onoliko gotovog novca koliko misle potrošiti, svejedno jesu li to kune ili euri jer su obje valute u prijelaznom razdoblju ravnopravno sredstvo plaćanja. To upozorenje posebno vrijedi za ljude koji plaćaju preko mobilnih aplikacija ili interneta jer usluge internetskog i mobilnog bankarstva neće biti dostupne cijeli vikend, javlja Večernji list.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *