Banožić: ‘I ja sam kao dijete bio u Oluji. Jako se dobro sjećam događaja’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ministar obrane Mario Banožić danas je, nakon sastanka oko kašnjenja remonta protupožarnih zrakoplova, na pitanje tko je odgovoran za to što protupožarna flota nije potpuna usred požarne sezone, ustvrdio da “sada ne trebaju ostavke” – prenosi Telegram.hr.

Gostujući na HRT-u Banožić je “razjasnio” situaciju. “Prije svega treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata i rade u svim mogućim i nemogućim uvjetima… Naravno da je bila određena komocija kod planiranja materijalnih resursa ali mi danas uspijevamo sve odraditi”, ustvrdio je dodavši da nema ugroze za građane.

Ponovno je kazao da je nezadovoljan jer Zrakoplovno tehnički centar (ZTC) nije ispunio ugovorne obveze. Na pitanje kada je saznao za to, rekao je: “Nekoliko mjeseci su kroz razne izvore dolazile informacije da se nešto događa, a ja sam od ZTC-a dobio informacije da će sve biti u redu… Kad sam počeo sve više sumnjati počeo sam odlaziti u ZTC, ali opet se postavljalo da će biti u roku i danas vidimo da je pomaknuto.”

‘Nitko ne može predvidjeti’
Banožić je rekao da će nakon što završi sezona požara “konkretnije razgovarati”. Komentirao je i to što zapovjednik HRZ-a Michael Križanec na današnjoj presici nije mogao odlučno reći hoće li trenutni broj protupožarnih zrakoplova biti dovoljan do kraja sezone.

“Nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi sutra, preksutra ili za dvadeset dana. Mogu reći da s ovim s čim raspolažemo dajemo maksimalnu snagu – svi koji su s vatrogascima uključeni u protupožarnu sezonu. Dat će se maksimum. Uvijek postoji ono nešto iznad”, kazao je.

Na pitanje oko navode da dio djelatnika ZTC-a radi u inozemstvu tijekom bolovanja ili godišnjih odmora, Banožić smatra da ih treba sankcionirati, pa je kazao da to rješava Uprava ZTC-a te da je MORH u ugovornom odnosu s njima pa ne može komentirati operativne procese.

‘Ja sam kao dijete bio u Oluji’
Banožić je još jednom rekao da neće sudjelovati na sutrašnjem svečanom prijemu ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi, koji organizira predsjednik Zoran Milanović, ponovivši da će sutra od jutra biti zauzet raznim aktivnostima. “Dan je popunjen”, kazao je ministar dodavši da će imati svog predstavnika pa se “ne može reći da bojkotiramo”.

Zatražen da pojasni svoju današnju izjavu da je prošle godine, nakon što je Ured predsjednika tražio da se uključi u organizaciju, došlo do “skandala s udrugama”, Banožić je kazao:

“Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio 95. godine, isto kao i 1991. godine. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo”, rekao je Banožić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika