Biskup Antun primio odlikovanje Svetog Huberta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 18. siječnja 2023. predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Ivicu Budora u pratnji tajnika Hrvoja Kukasa i glavnog urednika Lovačkog vjesnika Ivice Stanka. Iz Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije na susretu je bio nazočan predsjednik Branko Bertelović, dopredsjednik Denis Milošević, i donedavni predsjednik Zdravko Vujnović.

Zahvaljujući biskupu Antunu za sve što čini za lovce Hrvatskog lovačkog saveza, predsjednik Budor je istaknuo kako su u njemu prepoznali osobu koja je zaslužila Zlatno lovačko odlikovanje Svetog Huberta. Spomenuo je kako se to najviše odlikovanje Saveza dodjeljuje onima koji su doprinijeli razvoju lovstva, kao i građanima koji su ga zaslužili svojim odnosom prema tom pitanju. Kazao je biskupu Antunu kako je on tijekom proteklih 25 godina biskupstva svjedočio da podržava i duhovno skrbi za lovce u Požeško-slavonskoj županiji i diljem domovine, što je očitovao i u dva susreta na nacionalnoj razini, održana u Požegi. S obzirom da biskup Antun nije mogao sudjelovati na sjednici Saveza 9. prosinca 2022., predsjednik Budor mu je odlikovanje predao ovom prigodom u Biskupskom domu.

Biskup je zahvalio za dodijeljeno odlikovanje, spomenuvši da je od početka Požeške biskupije smatrao kako je poštivanje prirode kao Božjeg stvorenja jedna od sastavnica vjere, na što nas u novije vrijeme često podsjeća i papa Franjo. Kazao je da je povezanost Crkve s lovcima, šumarima i drugim djelatnicima u prirodi važna s obzirom na činjenicu da se oni brinu za njezino očuvanje, raznolikost i ravnotežu, te usred sve većeg individualizma promiču zajedništvo. Dodao je kako je lovcima potrebna određena duhovnost da bi vršili navedene zadaće te je to razlog što je svake godine nastojao zajedno s njima svetom misom proslaviti sv. Huberta, njihova zaštitnika. Pored toga, kazao je, kako u navedenom smislu ima značenje i sudjelovanje lovaca u organiziranju hodočašća, među ostalim primanjem u svojim zdanjima na Papuku pješaka koji idu iz Posavine i Požege do Voćina pružajući im okrjepu, ili kad su na Gospinu Polju, svetištu iznad Nove Kapele uređivali cestu i bogoslužni prostor da bi hodočasnici imali prikladne uvjete za pobožnost. Biskup je uručio predsjedniku knjige i grafičku mapu tiskanu prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije, dok je predsjednik Budor biskupu Antunu darovao knjige čiji je izdavač Hrvatski lovački savez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *