Biskup Škvorčević krstio peto dijete u obitelji Tomašić u Novoj Gradiški

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 30. lipnja 2023. Župu Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški te je u župnoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom Mariom Sanićem, župnim vikarom Markom Milakovićem i tajnikom Matejom Silukovićem tijekom kojeg je krstio djevojčicu Editu, peto dijete roditelja Gorana i Milene Tomašić. Pozdravljajući sudionike slavlja, biskup je izrazio radost i zajedno se s njima zaustaviti pred čudesnim događajem Isusova uskrsnuća, u kojem je Bog ostvario pobjedu i našeg života, koja se na svoj način događa u krštenju svakog ljudskog bića. Ustvrdio je da se zajedno sa spomenutim roditeljima raduje njihovu petom djetetu, istinskom njihovu bogatstvu, te da ćemo ga u svetom krštenju povjeriti onoj pobjedničkoj Isusovoj ljubavi nad smrću po kojoj svi imamo pristup punini života za svu vječnost.

U homiliji biskup Antun je podsjetio kako Bog u naviještenom prvom čitanju iz Knjige Postanka nastupa prema Abra(ha)mu i Sari – nerodnim starcima – umjesto onima koji su ljudski gledano moćni i želi s njima sklopiti savez života. Bog, naime, očituje kako želi ostvarivati svoje naume s onima koji izgledaju nemoćni i beznačajni, te će starica Sara roditi Izaka, čime će se ispuniti Božje obećanje dano Abrahamu, da će postati otac brojnog potomstva i mnogih naroda. Biskup je istaknuo kako bi bilo dobro da se Bog snažnije uključi u raspravu o demografskom pitanju u Hrvatskoj i da se nađu oni koji će mu povjerovati i postati poput Abrahama saveznici života te da po njima pobijedi kod nas kultura života, a ne smrti. Kazao je kako se ovdje u Novoj Gradiški pronašla obitelj Tomašić koja je postala na poseban način saveznica s Bogom i to baš putem opredjeljenja za brojno potomstvo. Čestitao je roditeljima na toj suradnji s Bogom i poželio im da ni u jednom času ne pomisle kako su na krivoj strani zato što imaju petero djece. Biskup Antun je upozorio na činjenicu da se danas kod nas počesto razmišlja u sebičnim koordinatama te se obitelji s brojnom djecom smatra nečim neredovitim. Napomenuo je kako nam je sebičnost nametnula takve kriterije, koji nisu Božji te stradava život. Čestitajući roditeljima na njihovu opredjeljenju za peto dijete, biskup je potaknuo okupljene vjernike na molitvu za bračne drugove u Hrvatskoj da budu Božji saveznici života.

Polazeći od naviještenog evanđeoskog ulomka u kojem Isus ozdravlja gubavca, biskup je istaknuo kako Gospodin nastupa s realizmom, svjestan da je svaki čovjek ranjen negativnošću. Napomenuo je kako evanđelist bilježi da gubavac dolazi Isusu moleći da ga očisti, umjesto da ga ozdravi. Prepoznajemo u tom naznaku onog čišćenja koje Isus ostvaruje sakramentom krštenja u svakom čovjeku. Naime, dubinu našega bića, ranjenu zlom može očistiti samo onaj koji je jači od zla i smrti. Istaknuo je kako se i mala Edita rodila u takvom ranjenom stanju te da Isus Krist nastupa prema njoj u sakramentu krštenja svojom ljubavlju koja pobjeđuje smrt i ulazi u njezinu sudbinu, uzdižući je u svoj božanski život.

Na koncu misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima što je njihovo peto dijete u krštenju preporođeno, te im je kazao da budu ponosni što su na strani života, poručivši im da se ne osvrću na one koji možda s prezirom gledaju na njihovo opredjeljenje za život i ostanu čvrsto na Božjoj strani. Čestitao je i svim župljanima na čelu sa župnikom, jer je po ovom krsno preporođenom djetetu njihova Župa postala duhovno bogatija. Pozvao je nazočne da svojom molitvom i na druge načine podupiru obitelj Tomašić i druge obitelji s brojnom djecom. Na sve njih, napose na obitelj Tomašić zazvao je Božji blagoslov. Nakon svete mise susreo se s sa spomenutom obitelji zanimajući se  za njihov život, napose za odgoj djece te im uručio darove i novčanu potporu Požeške biskupije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)