Biskup Škvorčević primio ministra Fuchsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj i obrazovanje primio je 29. prosinca 2023. ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i državnu tajnicu u istom ministarstvu Ivu Ivanković. U ministrovoj pratnji bila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, požeški gradonačelnik Željko Glavić i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević. Uz biskupa je bio Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole.

Biskup i ministar razgovarali su o pitanjima koja se odnose na djelovanje katoličkih dječjih vrtića i katoličkih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj sukladno ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Utvrdili su da postoji dobra suradnja između Ministarstva i HBK u nastojanju da katoličke škole sa svojim specifičnim identitetom dadnu doprinos odgojno obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te da njihov odnos bude na razini uređenih europskih demokratskih standarda. O postojećim pitanjima dvije strane nastavit će razgovore i donositi rješenja, a jednako se očekuje i s obzirom na lokalne zajednice u njihovoj nadležnosti. 

Požeški biskup Antun predstavio je ministru Fuchsu povijesne i aktualne razloge zbog kojih je Požeška biskupija na traženje roditelja osnovala pet katoličkih škola i ima dječji vrtić u Požegi. Kazao je da ona na svoj način nastavlja odgojno-obrazovnu tradiciju Katoličke Crkve, koja je snažno započela u obnovi nakon oslobođenja od Osmanlija koncem 17. stoljeća, kada su isusovci u Požegi osnovali gimnaziju a u okolici druge škole. Istaknuo je da Biskupija nastoji i na druge načine služiti odgojno-obrazovnom dobru članova obitelji na njezinu području, među ostalim i djelovanjem Zaklade za pomoć manje imućnim učenicima i studentima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)