Biskupova sažalnica prigodom smrti fra Vjekoslava Kocijana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 8. kolovoza fra Milanu Krišti, provincijalnom ministru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu sažalnicu prigodom smrti fra Vjekoslava Kocijana, koji je veliki dio života djelovao u župama Požeške biskupije. U sažalnici biskup Antun kaže:

»Besmrtni Kralj vjekova i Gospodar života pozvao je svoga vjernog slugu fra Vjekoslava Kocijana iz ovoga svijeta u vječnost. Želio bih tom prigodom posvjedočiti svoju suosjećajnu bratsku blizinu i podijeliti kršćansku uskrsnu nadu s Vama, subraćom Vaše Provincije te rodbinom plemenitog pokojnika.

Fra Vjekoslav je nemali broj godina svoga svećeničkog života proveo na području Požeške 

biskupije, dijelom i prije njezina osnutka te je pastoralno djelovao u Našicama, Virovitici, Zapolju, Špišić Bukovici i Cerniku. U navedenim župama uložio je svoje sposobnosti i požrtvovnost u služenju Božjem narodu koji mu je bio povjeren, napose u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju gdje je 1997. godine s radošću dočekao osnutak Požeške biskupije te u virovitičkoj župi sv. Roka u kojoj je najduže djelovao nakon njezine uspostave. Širinom svoje franjevačke duše očitovao je ljubav prema Crkvi i otvorenost za pastoralnu suradnju s dijecezanskim biskupom, svećenicima i vjernim pukom, svjedočeći evanđeosku uključivost prema svima. Želio bih dragom pokojniku na zemaljskom oproštaju zahvaliti za sve što je tijekom svoga djelovanja u Požeškoj biskupiji svećeničkim žarom učinio. Čvrsto vjerujem da će Bog kojemu je na zemlji odano služio po Apostolovoj riječi njegovo raspadljivo obući u neraspadljivost i smrtno u besmrtnost (usp. 1 Kor 15,54) te mu udijeliti slavu svoga uskrslog Sina za svu vječnost.

Moleći s Vama za dušu preminulog subrata svećenika, s osobitim poštovanjem Vas u Gospodinu pozdravljam«, zaključuje biskup Antun.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *