Blagdan bez odojka na stolu? Uz ove cijene to je za većinu nažalost realnost

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Rijetko tko može zamisliti blagdane bez odojka na stolu. No zbog 50% samodostatnosti svinjetinom i afričke svinjske kuge postoje dva problema – manjak odojaka i visoke cijene. Kilogram se lani mogao kupiti za 40-ak kuna, nešto više od 5 eura, a ove godine kilogram košta od 7 do 9 eura, a rastu cijena tu nije kraj – javlja SiB.hr.

Građani bi za blagdan rado pojeli komad odojka. Mnogi će platiti koliko god trebalo jer smatraju da se bez njega ne može, a da se ionako uglavnom jede samo jednom na godinu.

“Ja ću radije više platiti, al da je pravi odojak, a ne neki patvoreni u kojem su antibiotici, voda, čujte ni sam ne znam što sve stvaraju s njime.” kaže za RTL  Zagrepčanin Branimir.

Njegova sugrađanka Mirjana ističe da si neće svi moći priuštiti odojka:
“Ima onih koji imaju, a ima i nas koji nemamo.”

Neki smatraju da će cijena za 10 dana biti i veća od 10 eura za kilogram.

“To su cijene koje su apsolutno apsurdne. Ja mislim da bi naši ljudi, naši sugrađani na tu priču trebali reći nešto vrlo protestno, a to je da plaćamo najskuplju hranu u Europi. To je sramota!” ljutito kaže Miro iz Zagreba.

Dobar dio građana zato već ima naviku kupovati izravno s obiteljskih gospodarstava. No, ni od njih ne stižu dobre vijesti.

Na farmi u okolici Bjelovara, dva i pol tjedna prije Božića nema odojaka, ostale su samo svinje za tov.

“Odojaka više nema. Za ovu godinu – gotovo. Zadnji odojci su otišli prije nekih 15-ak dana. Mnogi koji traže pitaju mogu li ih nekome drugome uputiti, a nažalost ne mogu nikome. ” kaže Slobodan Lončar, vlasnik OPG-a.

Tvrdi da je žalosno i to što je većina kupaca sa sela, oni koji su navikli pojesti nešto domaće, a sami više ne uzgajaju. Odojci su se ovih dana prodavali za 5 eura po kilogramu. Inače, u isto vrijeme lani cijena se kretala između 3.5 i 4 eura.

“Cijene su abnormalne. Skočile su sada, jako su visoke, a do Božića i Nove godine ne bi htio predviđati, ali sigurno će ići još – to je 100%.” kaže Slobodan.

Odojak je tako postao više od luksuza, a sada priznajte, jeste li ikad pomislili da će vam trebati toliko novca, vještine i sreće samo da biste imali jedan komad mesa na blagdanskom stolu?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)