Božićni blagoslov Doma pape Ivana Pavla II. u Požegi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na blagdan Krštenja Gospodinova, 7. siječnja 2024. biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje božićnog blagoslova Doma pape Ivana Pavla II. u Požegi, u čijem sastavu su Svećenički dom s umirovljenim svećenicima i onima koji djeluju u središnjim biskupijskim ustanovama, Kolegij u kojem borave svećenički aspiranti i drugi srednjoškolci te zajednica Marijinih sestara od čudotvorne medaljice.

Molitveno slavlje započelo je u kapeli Svećeničkog doma. Biskup je pozdravio nazočne na čelu s ravnateljem Doma Ivicom Žuljevićem i ravnateljem Kolegija Tomislavom Dokozom i upitao ih jesu li primijetili da i u novoj godini nosimo u sebi neke životne nedorečenosti, nešto što traži drugoga – koga, ako ne Boga? Kazao je da ovim činom blagoslova Doma i svih koji u njemu stanuju želimo zazvati Božju blizinu za naše nemoći, za svjetlo u mraku, radost u tuzi, utjehu u žalosti i za još puno toga drugoga što možemo primiti samo od njega.

Polazeći od naviještenog ulomka iz Poslanice Rimljanima, biskup je spomenuo kako se apostol Pavao služi brojnim imperativima. Uvjerava Rimljane da kršćanin nije čovjek koji isključivo od Boga nešto očekuje, nego je pozvan ostvarivati konkretne zadaće u svojoj svakodnevici. Postoji, naime, svijet Božjih mogućnosti u koji valja ozbiljno povjerovati, a potom još ozbiljnije s Bogom surađivati da se one ostvare. Napomenuo je da postoje pravila dobrog građanskog ponašanja, ali i pravila dobrog vjerničkog ponašanja, koja očituju da je njihov život drugačiji od onih koji ne računaju s Bogom. Ustvrdio je kako je ovo slavlje naše svjedočanstvo da ponajprije računamo s Bogom, a onda da se želimo ponašati po njegovu naumu o nama. Istaknuo je kako u pozadini naviještenih Pavlovih riječi susrećemo Božji koncept o čovjeku i životu. Godina koja je započela bit će blagoslovljena ukoliko svakodnevno polazimo od onoga što je Bog naumio s nama, od njegovih mogućnosti. On nam je u Isusu Kristu posvjedočio kako je uistinu s nama i u našim najtežim situacijama. Biskup je pozvao sudionike slavlja neka se obnove u toj vjeri, i zazovu Gospodina da ih prati u njihovu životnom hodu. Poželio je da koracima kojima će zajednički ići na ovom blagoslovu od sobe do sobe očituju kako ove godine žele kročiti s Bogom.

Nakon blagoslovne molitve biskup Antun je u pratnji učenika Kolegija i drugih sudionika slavlja prošao kroz sve prostorije Doma pape Ivana Pava II. i na njihove stanovnike zazvao Božji blagoslov. Slavlje je završilo u velikoj blagovaonici za zajedničkim stolom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)