Božićno čestitanje svećenika požeškom biskupu Škvorčeviću

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održano je 23. prosinca tradicionalno božićno čestitanje biskupu Antunu Škvorčeviću dijecezanskih i redovničkih svećenika i đakona djelatnih u središnjim ustanovama, gradu Požegi i okolici. Čestitku biskupu uputio je generalni vikar Želimir Žuljević. Podsjetio je na značajnija biskupijska pastoralna zbivanja u godini na izmaku. Zahvalio je biskupu za sve što je do sada učinio za požešku mjesnu Crkvu, poželjevši mu dobro zdravlje u daljnjem djelovanju. U ime svećenika i đakona u Požeškoj biskupiji čestitao je biskupu Antunu Božić i novu godinu.

Zahvalivši generalnom vikaru na čestitci, biskup Antun se osvrnuo na njegov prikaz zbivanja protekle godine i ustvrdio kako je zanimljiva naša potreba za pravljenjem analiza o određenim događajima. Gotovo svakodnevno stručnjaci za vojna pitanja tumače nam što se zbiva u aktualnim ratovima, znalci pak za gospodarstvo prave procjene na svojoj razini, drugi na političkoj. Istaknuo je kako se uglavnom priklanjamo njihovim prosudbama, pokušavajući se u svom djelovanju po njima i ravnati. No, kazao je da nas Božić podsjeća kako je za istinsku prosudbu našeg postojanja i svjetskih zbivanja najvažnija analiza s polazišta vjere, koja se zaustavlja pred betlehemskim Djetetom i pred Isusovim križem, iščitavajući što je po Božjem naumu naša sadašnjost i što će biti na koncu svega. Naglasio je kako smo pozvani na temelju analize vjere osobno živjeti i pomagati ljudima da ne ostanu na nekim djelomičnim ljudskim procjenama našeg postojanja, nego ih uvoditi u otajstvene dimenzije spasenja u Isusu Kristu. Čestitao im je Božić kao događaj u kojem nam je Bog očitovao svoj naum spasenja u Isusu Kristu i započeo ostvarivati strategiju, koja kroz patnju i smrt vodi k pobjedi života. Zahvalio im je što vjerničkim pristupom jednih drugima izgrađuju međusobno zajedništvo. Izrazio je zahvalnost svojim najbližim suradnicima za razumijevanje i požrtvovnost kojom nastoje vršiti svoje poslanje. A svim svećenicima još je zahvalio za nastojanja oko vjernosti povjerenom im poslanju. Istaknuo je da je vjernost krepost posljednjih vremena, i da će se

spasiti onaj tko ustraje do kraja, svjestan da vremena i vjekovi pripadaju uskrslom Gospodinu i da je njegova sva vječnost i naša s njime. Biskup je na kraju pripomenuo svećenicima kako nas svetkovina Isusova rođenja snažno potiče da ponovno poželimo roditi se s njime na puninu života i to u svijetu teških zbivanja kao što je rat u Ukrajini i Svetoj Zemlji te pokolj prije dva dana u Pragu. Potaknuo ih je neka u 2024. uznastoje oko svega onoga što će im omogućiti takvo rođenje i učiniti da im nova godina bude blagoslovljena.

Tajnik Matej Siluković pročitao je zatim božićnu čestitku koju su biskup Antun, svećenici i đakoni uputili papi Franji za svetkovinu Božića i njegov nedavni 87. rođendan. Zbor pod vodstvom Mihaela Mojzeša uzveličao je svojim pjevanjem čestitanje i domjenak koji je nakon toga slijedio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)