Božinović o ukidanju i ublažavanju mjera: “Stožer je donio nove odluke, ukida se mjera obveznog testiranja…”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izjavio je da se zbog pada broja novozaraženih covidom-19 razmatra ukidanje ili ublažavanje pojedinih mjera, a ostane li situacija povoljna prvo će se ublažiti mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja. Ministar je u današnjoj izjavi najavio ublažavanje mjera – prenosi Dnevnik.hr

“Pratimo epidemiološku situaciju u zemlji i mogućnosti smanjenja širenja virusa. Usprkos tome što se zadnjih mjesec dana smanjuje broj zaraženih i preminulih, još uvijek se svi moramo ponašati odgovorno, a s ublažavanjem mjera moramo biti i oprezni i odmjereni”, rekao je Božinović.

Stožer je donio šest novih odluka, koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenja maski, prelazak granica i te su odluke produžene do 31. ožujka. U odluci koja se odnosi na okupljanja, u nekoliko su ublažene, pa se može okupiti 100 umjesto 50 kao dosad i u zatvorenim 50 umjesto 25 osoba što je vrijedilo do danas.

Ublaženi su uvjeti oko okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje covid-potvrda, rekao je Božinović.

Od sutra prestaje važiti odluka obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti covid-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela.

Objasnio je da za ulazak u poštu, primjerice, covid-potvrda ne treba, ali za ulazak u bolnicu treba.

Od danas vrijede i nova, blaža pravila u školama. Od ponedjeljka više nisu obavezne maske na nastavi, samo na hodnicima i primjerice u knjižnici.

Izbjeglice iz Ukrajine smještene su u motelu Plitvice, dio je u Osijeku, a otvaraju se i kapaciteti u Varaždinu, kazao je Božinović.

“Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika i sve zemlje Europske unije, imali smo jučer sastanak u Bruxellesu, a imat ćemo ga i u četvrtak, sigurno da će se pitanje Ukrajine naći na dnevnom redu. U najmanju ruku pripremamo se za mislim ipak donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće biti limitirane na boravak od 90 dana, nego na duži period. Vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti.

Ono što je također bitno, da ih se može odmah ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada u zemljama u kojima se budu našli”, rekao je Božinović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika