Breskve su hit – ovo voće štiti vid, pomlađuje i čuva zdravlje srca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Breskve su izvrstan izvor antioksidanata koji će pobijediti utjecaj slobodnih radikala na organizam i tako ga štiti od raznih oboljenja.
Ovo je voće puno polifenola koji će djelovati kao prva pomoć kod opeklina od sunca. Kiseline iz breskve, prema istraživanju provedenom 2014. godine na sveučilištu Pullman u Washingtonu, sprečavaju razvoj raka dojke i dijabetesa tip 2 – prenosi Ordinacija.hr

ŠTITE KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE
Antioksidanti koje breskva sadrži čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. One sadrže i željezo koje potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca koje pak služe za protok kisika iz pluća do ostatka tijela. Beta karoten pobjeđuje kolesterol, pa tako i sprečava oboljenje srca.

ŠTITE VID
Ne samo da su bogate beta karotenom, sadrže i velike količine vitamina A i C, a ti nutrijenti ubrzavaju protok krvi i sprečavaju razvoj poznatih bolesti oka – sive mrene i makularne degeneracije. Također, visok udio zeaksantin štiti oko od lošeg utjecaja sunčevih zraka.

ČINE KOŽU LIJEPOM
Vaša koža će biti sretna ako jedete breskve – vitamin A omogućava koži da zadrži vlagu, što će održati glatku teksturu kože.

SNIŽAVAJU KRVNI TLAK I JAČA KOSTI
Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni tlak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava.

POZITIVNO DJELUJU NA PROBAVNI SUSTAV
Velika breskva će vam omogućiti unos tri grama vlakana, a vjerojatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcioniranje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sustava održavajući kolesterol pod kontrolom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *