Brođanin Gabrijel Veočić postao europski prvak u boksu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Zlatni dečko iz Slavonskog Broda koji još nije navršio 21. godinu (tek u lipnju) osvojio je zlatnu medalju u srednjoj kategoriji sa četiri pobjede u Poreču.

U finalu srednje kategorije do 75 kg na Europskom prvenstvu za seniore i seniorke U-22 u Poreču Gabrijel je podijeljenom odlukom, nakon teške, iscrpljujuće borbe pobijedio Bugarina Ramija Mahida Kiwana sa 4:1!

Zlatni Gabrijel stvorio je prednost u prve dvije runde (5:0 i 4:1) i premda je treća runda pripala Bugarinu pobjeda i zlato za Veočića i Hrvatsku nisu bili upitni!

Finale mu je bilo najzahtjevniji i najteži meč na putu do zlata. Pobjeđivao je na EP-u U-22 redom Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine (5:0), pa Lukasa Fermezu iz Slovačke (5:0), te u polufinalu Sama Hickeya iz Škotske (4:1). Dvojicu (Cvitanovića i Hickeya) svladao je već ranije – obojicu lani na Svjetskom prvenstvu u Beogradu!

I Bugarina Kiwana dosad je pobjeđivao triput, sva tri puta s uvjerljivih 5:0, posljednji put također lani na Europskom prvenstvu U-22 u talijanskom Rosetu.

Veočiću je to uoči finala davalo sigurnost da zna kako pronaći put do četvrte pobjede nad Bugarinom, no finale uvijek nosi pritisak, a i Kiwan se dobro pripremio kako parirati Gabrijelu. Zauzeo je čvrsti obrambeni gard i puštao da Gabrijel izgubi strpljenje i nekontrolirano napadne, te prijetio širokim desnim krošeima.

Gabrijel je nošen željom i glasnim navijanjem neuobičajeno za njega pokušavao što prije riješiti sve dvojbe, pritiskao Kiwana i htio ga slomiti pojedinačnim napadima, a Bugarin se dobro branio.

U trećoj je on krenuo u kontranapade po preokret, postao aktivniji i opasniji, a Gabrijel je boksao na sigurno, već je bio primjetan i umor i taktički je čuvao prednost. Kiwan je dobio treću rundu, premda se nije nametnuo kako sugerira odluka sudaca 5:0 u njegovu korist.

Otac i sin Veočić, trener Pero i Gabrijel znali su dobro da je Bugarin nezgodan zbog kontragarda, da ima iznenadne široke krošeje, pa i da s takvim tipom borca ne može biti atraktivnog boksa.

Nema dvojbe da je Gabrijel iskontrolirao meč. Isto tako nema dvojbe da je Gabrijel Veočić prvak i najbolji mladi boksač Europe do 22 godine. Pred njim je još puno borbi za medalje i mjesta na postoljima!

Zlato iz Poreča je kruna već sada bogate karijere – dosad je osvojio broncu na kadetskom prvenstvu Europe (2016.), srebro u juniorskoj konkurenciji (2017.) i broncu na mlađeseniorskom (2019).

Osvojio je sad i prvo zlato u seniorskoj konkurenciji u Europi, a posljednji koji je to uspio na seniorskom EP bio je Filip Hrgović 2015. godine! Prije Hrgovića od Hrvata samo su još Marijan Beneš (1973.) i Mate Parlov (1971. i 1973.) bili prvaci Europe u seniorskoj konkurenciji!

Sve uspjehe Gabrijel Veočić (20) ostvario je pod vodstvom oca Pere Veočića, bivšeg boksačkog reprezentativca, a sada trenera i časnika u Hrvatskoj vojsci! – prenosi Hrvatski boksački savez

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *