Centra za nestalu i zlostavljanu djecu preselio u nove prostore u Požegi i proširio svoje kapacitete

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Požega, 30. travanj – U bivšim prostorima Centra za socijalnu skrb Požega danas je otvoren novi prostor poludnevnog boravka Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Riječ je o mjestu koji će koristiti djeca i mladi u riziku te s problemima u ponašanju, a aktivnosti s njima provodit će stručni suradnici socijalni radnici i volonteri koje ova neprofitna organizacija okuplja.

Prošireni kapaciteti

Na više od 180 kvadratnih metara usluga dnevnog boravka pružat će se za 20 korisnika, čak osam više nego dosad, što je povećanje kapaciteta od 75 %.

– Centar je primjer organizacije civilnog društva koja je 2014. godine započela svoj prvi izvaninstitucionalni tretman poludnevnog boravka u sklopu trogodišnjeg projekta financiranog sredstvima tadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih. Na temelju izvrsnih rezultata provedbe programa te izrazito pozitivnih povratnih informacija svih uključenih dionika, 2016. godine program je proširen na područje cijele Slavonije pokretanjem poludnevnih boravaka u školi za djecu i mlade u riziku i s problemima u ponašanju u pet većih gradova ove regije: Vinkovce, Našice, Viroviticu, Požegu i Slavonski Brod, a sve temeljem Ugovora o pružanju socijalnih usluga potpisanog s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – kaže Ana Veočić, rođena Požežanka i voditeljica socijalnih usluga Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji ima sjedište u Osijeku, ali djeluje diljem Hrvatske.

– Prostori će se koristiti i za širenje mreže izvaninstitucijskihsocijalnih usluga na području grada Požege na način da će prostor biti dostupan i za usluge savjetodavnog rada s roditeljima uključenih korisnika, za edukacije stručnjaka, razvijanje preventivnih programa koji će se u prostoru provoditi kao i za razvijanje volonterske mreže i kulture volontiranja za području Požege – dodaje ponosno Veočić dajući do znanja da je riječ o kvalitetnom iskoraku u brizi za dobrobit djece koja ne biraju okolnosti svog odrastanja, kao što su siromaštvo, neuređeni obiteljski odnosi, prisutnost bolesti mentalnog zdravlja i slično.

Rad stručnjaka i djece s problemima u ponašanju

Upravo s takvom djecom probrani stručnjaci Centra provode preventivne programe te ih osnažuju za životne izazove pomažući im u usvajanju svakodnevnih vještina brige o sebi, akademskih zadataka, ali i brušenju socio-emocionalnih kompetencija.

Inače, poludnevni boravak u Požegi otvoren je 2016. godine te je dosad bio u prostorijama Osnovne škole Dobriša Cesarić. Sada će u novom ruhu pružati prošireni opus usluga, a to prepoznaju i grad te županija u čije su ime na otvorenju prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević te Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha. Ceremoniju otvorenja upotpunio je i blagoslov prostora predvođen preuzvišenim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem, apostolskim upraviteljem Požeške biskupije.

– Želja nam je da Požeško-slavonska županija zajedno s Gradom Požegom bude prepoznata kao županija koja je osjetljiva na sustav socijalne skrbi, pravovremeno, ali i inovativno odgovara na potrebe korisnika kao i zahtjeve koje predviđa Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga te da se pozicionira kao primjer dobre prakse u drugim regionalnim samoupravama – pojašnjava Tomislav Ramljak, predsjednik Centra koji je prilikom otvorenja prezentirao put razvoja poludnevnog boravka u Požegi.

Inače, Centar je proširio svoj doseg i utjecaj na različite aspekte sigurnosti djece i u stvarnom životu i na internetu, postavljajući izvanredan primjer organizacijama širom svijeta. Jedna od njihovihistaknutijih aktivnosti je upravo pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju. Ova inicijativa pruža osnažujuće i poticajno okruženje za djecu koja se suočavaju s problemima u ponašanju, nudeći im smjernice, savjetovanje, podučavanje životnih vještina te učenje i usavršavanje i treniranje socijalnih vještina.

Briga o dobrobiti djece ove organizacije nadilazi standardne okvire, zbog čega je i prošle godine nagrađena Hrvatskom velikom nagradom sigurnosti u kategoriji najboljeg projekta nevladine organizacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)