Cesarić u Cesariću: Obilježena 122. godišnjica rođenja velikog požeškog pjesnika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prije 122 godine na današnji dan rođen je veliki hrvatski pjesnik i poznati Požežanin, Dobriša Cesarić. Učenici i djelatnici Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ tradicionalno obilježavaju godišnjicu rođenja prigodnim programom i polaganjem vijenca na spomen-ploču pjesnikove rodne kuće u Požegi – prenosi Požeško-slavonska županija.

Već 19 godinu zaredom, provode projekt “Cesarić u Cesariću” u kojemu kroz različite aktivnosti u povodu obljetnice rođenja naglasak stavljaju na lik i djelo Dobriše Cesarića.

  • Naša škola ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika Dobriše Cesarića. Tradicionalnim polaganjem vijenca na rodnu kuću prisjećamo se pjesnikova rođendana, ukazujemo čast i ujedno nastavljamo rad na školskom projektu “Cesarić u Cesariću”. Projekt ove godine broji devetnaestu godinu rada učenika i učitelja kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti. Voditeljica projekta je Blanka Đimoti Zima, a ovogodišnja tema je „Preobrazba”. Ovim putem vas pozivam i na završnicu projekta koja će se održati 2. veljače u Gradskoj knjižnici Požega – rekla je ravnateljica Lidija Pecko.

Uz brojne goste, podršku projektu dali su i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

  • Požega se uvijek ponosila i ponosi se svojom poviješću, pogotovo onom koja se odnosi na kulturu i obrazovanje jer je Požega dugo vremena bila, rekao bih, vodeći centar u Slavoniji što se tiče kulture i obrazovanja. Naravno da u tome segmentu posebno mjesto pripada pjesnicima, književnicima, ljudima koji su se bavili upravo obrazovanjem i kulturom, pa tako i naše osnovne škole nose imena upravo prvaka iz tog vremena. Škola Antuna Kanižlića, jednog od vodećih ljudi upravo tog vremena kad je Požega doista bila centar Slavonije u obrazovanju i kulturi, znamo da je u to vrijeme jedina gimnazija bila upravo ova u Požegi. Škola Julija Kempfa koja nosi ime osnivača požeškog Gradskog muzeja, osnivača institucije koja je srce povijesti i kulture. Naravno vaša škola koja nosi ime pjesnika i književnika Dobriše Cesarića, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika. Zahvaljujem profesorici Đimoti Zima koja vodi i organizira ovaj projekt, zahvaljujem svima vama učenicima, nastavnicima i ravnateljici Pecko, što iz godine u godinu na ovaj način njegujete uspomenu i sjećanje na Cesarića, kao jednu figuru neodvojivu od kulturno-povijesnih okvira ovog dugovječnog grada – rekao je Glavić.

Foto: RVA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *