Čestitamo Međunarodni dan starijih osoba i zalažemo se za prosječnu starosnu mirovinu od 750 eura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Međunarodni dan starijih osoba se obilježava od 1990. godine odlukom Ujedinjenih naroda s ciljem promicanja održivog aktivnog starenja, kao i ukazivanje na prilike i izazove starenja stanovništva.
Na žalost ,hrvatski umirovljenici žive ispod granice dostojanstva te nisu u mogućnosti proslaviti današnji dan, kao šte ne mogu niti proslaviti odlazak u mirovinu jer im se dolaskom u mirovinu znatno smanjuju primanja. Niske mirovine, nedostupni smještajni kapaciteti, zagušen zdravstveni sustav listama čekanja, nedostatne socijalne usluge, socijalna isključenost, samo su neki od problema s kojima se svakodnevno nose naši umirovljenici. Ukupna inflacija od 2021. godine je oko 25%, a cijene hrane rasle su više od 35%. Za najranjiviji dio starije populacije koji većinu prihoda troši na hranu, inflacija se tako dodatno povećava i poseban je udar na njihov životni standard – govorimo o velikom broju umirovljenika koji su doslovno na rubu siromaštva.

Prema standardu kupovne moći, četvrta smo najlošija zemlja u EU, a u riziku siromaštva u Hrvatskoj je gotovo 33% osoba starijih od 65 godina. Plan SDP-a je prosječnu starosnu mirovinu u četiri godine povećati na 750 eura (oko 5.500 kuna)! To je nominalno povećanje od preko 50% – trenutno je prosječna starosna mirovina ispod 500 eura (oko 480 eura).
Najprije bi se vršilo usklađenje između rasta bruto plaća i rasta cijena te bi se vršilo postupno povećanje u periodu od najmanje četiri godine, na način bi se 10% povećanja napravilo prve godine, a povećanje od po 5% u drugoj, trećoj i četvrtoj godini.

Povećanje prosječne starosne mirovine u prvoj godini bi iznosilo oko 75 eura, dok bi na kraju četvrte godine prosječna mirovina iznosila oko 750 eura (oko pet i pol tisuća kuna), odnosno preko 50% prosječne plaće.
HDZ je u kampanji „Vjerodostojno“ 2016. umirovljenicima obećao dizati mirovine prema 60% iznosa plaće, a napravili su suprotno: u sedam godina na vlasti, HDZ je mirovine srušio sa 43,1% na 41,6% plaće.
Trenutno Republika Hrvatska na mirovine izdvaja 11% BDP-a. Predloženim povećanjem od 1,5% izdvajanje bi povećali na 12,5% TO JE I DALJE ISPOD PROSJEKA EU, koji iznosi 13% iz čega je jasno zašto su naši umirovljenici u lošijem položaju od umirovljenika u EU.

SDP je siguran da je ovakvo rješenje – sistemsko – najbolji način da se našim roditeljima, bakama i djedovima vrati Dostojanstvo života u državi koju su cijeli život pomagali graditi. Povećanje mirovina i dostojanstven život umirovljenika i svih građana jedan je od glavnih SDP-ovih prioriteta.

I na kraju svim osobama starije životne dobi SDP Požeško-slavonske županije želi sretan Međunarodni dan starijih osoba te izražavamo nadu da će u budućim godinama taj dan moći provesti u punom dostojanstvu zaslužene mirovine i bez straha za svoju egzistenciju.

SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *