Članovi gradske organizacije SDP-a Požega čestitali Dan žena dijeljenjem karanfila

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas su članovi gradske organizacije SDP-a Požega u pješačkoj zoni čestitali Dan žena podijelivši karanfile ženama. Ta lijepa tradicija održava se već dugi niz godina i njome članovi skreću pozornost na nejednakost žena u društvu. Iako je došlo do određenog pomaka i dalje  vlada nejednakost među spolovima. Prema anketi Europskog parlamenta Europljani i dalje smatraju da je nasilje nad ženama najvažnija pojava koja svjedoči o nejednakostima, a odmah nakon nje slijede razlike u plaćama i trgovanje ženama te prostitucija.

Žene u Hrvatskoj i dalje su slabije plaćene od muškaraca za isti posao, većinski rade u sektorima sa slabije plaćenim i nesigurnim radnim mjestima, daleko ih je manje na upravljačkim pozicijama, a obavljaju i tri puta više neplaćenog kućanskog rada.

Da žene nisu jednake u odlučivanju vidimo i u nositeljima lista HDZ-a za parlamentarne izbore na kojom nema niti jedne žene. Primjer nejednakosti vidimo i u našoj sredini jer HDZova većina u gradskom vijeću nije usvojila prijedlog usvajanja rezolucije kojom bi Požega postala mjesto sigurno za žene. 

Današnji dan je prilika da čestitamo svim ženama koje su se usudile i koje se usuđuju i danas suprotstaviti toj nepravdi i nejednakosti, ali i da ohrabrimo žene na aktivnije uključivanje na mjesta odlučivanja u društvu. 

Jedini ispravan put  je potpuna jednakost, uključenost žena u sve sfere društva te ista prava i prilike za sve.

Svim ženama čestitamo Međunarodni dan žena!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *