Danas je blagdan Male Gospe, spomendan Marijinog rođenja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Blagdan Male Gospe svake je godine 8. rujna, a naziv je dobio zbog toga što se slavi mala Marija, točnije dan Marijina rođenja. Zanimljiva je činjenica da je slavlje Marijina rođenja samo po sebi iznimka budući da se u katoličkoj tradiciji za spomendan svetaca uzima njihov smrtni dan. Osim Marijinog, u crkvenom kalendaru mogu se naći spomendani na rođenje Isusa Krista i Ivana Krstitelja. Korijeni blagdana Male Gospe sežu još u peto stoljeće kad se posvećuje crkva Rođenja Marijina, kuća Marijinih roditelja.

Poveljom cara Franje II., izdanom u Beču 5. siječnja 1795., dodijeljen je sajmeni privilegij trgovištu Kutjevo za dva godišnja sajma koji se održavaju 2. srpnja, na dan Uzvišenja Blažene Djevice Marije i 8. rujna, na Malu Gospu, kada dolazi veliki broj hodočasnika. Navodi se da je Kutjevo jedno od najstarijih hodočasničkih svetišta u središnjem dijelu Slavonije.

Marija se u našem kraju slavi već dugi niz godina, a koliko je snažna i prisutna govore brojne zahvale i svjedočanstva o čudima koja je učinila. Ako već niste, dođite i sudjelujte u proslavi Rođenja Blažene Djevice Marije, obiđite prekrasnu crkvu i spomenik kulture, kutjevački dvorac.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *