Danas je blagdan svetog Vinka – zaštitnika vinara, staklara i mornara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Početak vinogradarske godine obilježava se blagdanom svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja. Sv. Vinko, španjolski svetac, kažu povijesni izvori, nije imao nikakve vez s vinom, no porijeklo njegova imena i dan kada se obilježava, vinogradare je podsjetio na početak radova u poljima i na početak nove vinogradarske godine. Sv. Vinko je bio ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prokonzul Dacijan ga je grozno mučio da bi se odrekao vjere i svog biskupa Valerija, pokušao je to potom učiniti i raskošću i ljubaznostima. Čim su ga položili u meku, mirišljavu postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali po legendi je doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. Tada su ga povezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu. Svetoga se Vinka na slikama prikazuje kao lijepa mladića ogrnuta dalmatikom, odjećom pastira a u tadašnjoj Dalmaciji, oznakom mučeništva. Moći su mu prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju. Ovo je povijesna istina i podsjetnik za sve one koji su danas k nama došli prvi put.

Naši vinogradari slave danas „Vincelovo“, dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova. Sveti Vinko je zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača, staklara i mornara te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.
Svim slavljenicama i slavljenicima koji danas slave, želimo sretan imendan te puno zdravlja, sreće i vina u njihovim čašama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *