Danas je blagdan svetog Ante: Vjernici diljem svijeta vole ga iz brojnih razloga

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na sam blagdan Antunova blagoslivljaju se djeca i cvijeće, a posebice ljiljani koji se smatraju njegovim cvijetom

Katolici diljem svijeta danas obilježavaju blagdan Svetog Ante, jednog od najštovanijih svetaca po kojem su nazvane brojne crkve i vjerske ustanove te po kojem su mnogi dobili imena.

Inače, Sveti Ante svetac je bolesne djece, zatvorenika, zaljubljenih, bračnih drugova, žena, putnika, potlačenih i siromašnih, a u narodu se smatra i pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od bolesti. Već 1266. godine posvećena mu je crkva u Bihaću koja je tada sagrađena, a i u drugim brojnim crkvama običaj je imati kip ili oltar sv. Ante.

Na sam blagdan Antunova blagoslivljaju se djeca i cvijeće, a posebice ljiljani koji se smatraju njegovim cvijetom.

Inače, Fernando Mertins de Bluhoes rodio se u Lisabonu 1195. godine, a već se u petnaestoj godini odlučio posvetiti se Bogu, a stupanjem u red franjevaca dobiva ime Antun. S obzirom na to da je umro u Padovi, po njoj je dobio i prezime te ga se danas prepoznaje kao Antuna Padovanskog.

Stupanjem u franjevce brzo je zadobio ljubav vjernika koji su ga slušali i koji su htjeli razgovarati s njim. Zbog svojih vještina 1222. godine sv. Franjo ga je imenovao učiteljem bogoslovije u Bologni, čime je Antun Padovanski postao prvi franjevac učitelj bogoslovije. Smrti sv. Franje 1226. godine, Antun postaje provincijal proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji.

U 37. godini života umire 13. lipnja 1231. godine, a već iduće godine tadašnji papa Grgur IX. proglasio ga je svetim te se ubrzo nakon krenula graditi crkva u njegovo ime.

Današnji blagdan proslavit će se i u vidu fešte za sve vjernike koji povodom Antunova slave kirvaj.

Za ovu molitvu svetom Antunu kaže se da “nikad nije bila bez ploda”

“O sveti Antone, najnježniji od svetaca, tvoja ljubav prema Bogu i milosrđe prema njegovim stvorenjima učinili su te dostojnim da na zemlji posjeduješ čudesne moći. Potaknut ovom mišlju, preklinjem te da mi pribaviš (zahtjev).

O nježni i pun ljubavi sveti Antune, čije je srce uvijek bilo puno ljudskog suosjećanja, šapni moju molbu u uši slatkog Malog Isusa, koji je volio biti sklopljen u tvojim rukama. Zahvalnost moga srca zauvijek će biti tvoja. Amen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)