Danas je blagdan Svetog Valentina – nebeskog zaštitnika zaljubljenih

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas obilježavamo blagdan svetog Valentina ili Dan zaljubljenih, ali se Valentinovo ne ograničava samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi. Valentinovo veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu. Valentinovo je dan kada se, nakon Božića, u svijetu pošalje najveći broj čestitaka. Te nakon Majčinog dana kada se daruje najviše cvijeća.

Bez obzira na to što većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalan blagdan njegova svrha je iskazivanje ljubavi na brojne načine čime ga smatramo jednim od najomiljenijih blagdana.
O sv. Valentinu pouzdano se ne zna gotovo ništa. Živio je u 3. st. Bio je biskup u Terni. Tada je kršćanstvo bilo mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi ih spriječio da ostanu kod kuće. No svećenik Valentin potajno je vjenčavao one koji su to htjeli. Car ga je zatim osudio na smrt.

U današnjem suvremenom svijetu Valentinovo je postalo dosta moderno, ali i komercijalizirano. Na dan ljubavi zaljubljeni kao simbol ljubavi daruju jedni druge i iskazuju si međusobno ljubav i poštovanje. Uglavnom se daruju crvene ruže, čokoladna srca, bombonijere, parfemi i slasne večere. To je blagdan na koji se uz Božić pošalje najviše čestitki te uz Majčin dan daruje najviše cvijeća.
Također, prema katoličkom kalendaru, imendan danas 14. veljače slave osobe imena Valentina, Valent, Valentin, Zdravko i Zdravka te im ovim putem Požeški.hr želi sretan imendan!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *