Danas je blagdan trojice arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Crkva danas slavi blagdan svetih arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojicu najznajčajnijih i najomiljenijih predstavnika anđeoskog svijeta. Svaki od trojice arkanđela ima svoje važno mjesto u Svetom pismu, a također i njihova imena imaju popratno duboko značenje. Sva tri imena arkanđela završavaju riječju „El“ što znači „Bog“. Bog je upisan u njihovim imenima, u njihovu prirodu. Njihova je priroda  da postoje u njegovu pogledu i za njega, Božji su glasnici. Donose Boga ljudima, otvaraju nebo i otvaraju zemlju. Upravo zato što su tako blizu Bogu mogu biti također vrlo blizu čovjeku. 

Ime Mihael u hebrejskom jeziku znači ‘Tko je kao Bog’. Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. U Svetom pismu spominje se pet puta. Prema tim tekstovima, ikonografija ga prikazuje  kao ratnik s oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe, kako uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja, ili se rjeđe prikazuje kako drži vagu, što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i “važe” ih na posljednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsjednuća, kao i zaštitnika i branitelja vjere i Crkve.  Crkva od najstarijih vremena gaji veliku pobožnost prema sv. Mihaelu. Zaštitnik je vojnika, policajaca i sudaca. Njemačka ga od davnine slavila kao svoga zaštitnika. Lik sv. Mihaela nalazi se na njemačkim zastavama još od 955. godine. I kod nas je u Hrvatskoj veoma razvijen kult sv. Mihaela. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomogne u borbi koju svatko od nas vodi protiv zla u sebi i oko sebe, a kao pratilac neka nas prati na svim našim životnim putovima!

Molitva: Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo: Ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.

Arkanđeo Gabriel u Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. Navjestio je Radosnu vijest Mariji. Stoga je njegovo štovanje posebno povezano uz blagdan Blagovijesti jer je od Boga svijetu donio najljepšu poruku sadržanu u molitvi Zdravomarije. On u Starom zavjetu tumači proroku Danijelu viđenje ovna i jarca (Dan 8,16-26) i značenje 70 godina (Dan 9,21-17). U Novom zavjetu svećeniku Zahariji naviješta rođenje Ivana Krstitelja (Lk 1,11-20). Neki bibličari misle da se on javio i pastirima u božićnoj noći i da je tješio Isusa u Getsemanskom vrtu. Njegovo ime znači ‘Bog je jak’. Prema narodnoj predaji i Mihael i Gabriel čuvari su crkvenih vrata i priječe ulaz demonu u crkvu. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao navjestitelj s ljiljanom u ruci. Kao svoga zaštitnika Gabriela su štovali pismonoše i glasonoše. Pio XII. 1951. proglasio je Gabriela zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, radija i televizije.

Molitva sv. Gabrielu: O Bože, koji si između svih anđela, odabrao arkanđela Gabrijela, da navijesti tajnu tvoga utjelovljenja, daj nama, molimo te, da se, slaveći ga na zemlji, možemo nadati njegovoj zaštiti na nebu, po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Ime Rafael znači ‘Bog iscjeljuje i liječi’. Najviše je opisan u Tobijinoj knjizi kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božjoj zapovijedi oslobađa Tobijinu buduću ženu Saru od zloduha, a njegova oca Tobita od sljepoće. Zato se često u ikonografiji prikazuje kako drži posudu s lijekom.  Kao duhovnom liječniku utječu mu se duševni bolesnici i patnici, kao i oni koji su bolovali od tjelesnih bolesti. Zaštitnik je liječnika, psihijatara, apotekara, putnika i iseljenika.

Molitva sv. Rafaelu: Slavni Arkanđele sv. Rafaele, veliki prinče nebeskog dvora, glasovit si i uzvišen zbog svoje mudrosti i milosrđa. Zaštitnik si onih koji putuju zemljom, morem ili zrakom, tješitelj si unesrećenih i utočište grešnika. Preklinjem te pomozi mi u svim mojim potrebama i u svim patnjama ovoga života kao što si jednom pomogao mladom Tobiji na njegovim putovanjima. Amen.

Ovo su neke radnje koje Biblija pripisuje anđelima:

1. Oni slave Boga
2. Štuju Boga
3. Raduju se radi onoga što Bog čini
4. Služe Bogu
5. Pojavljuju se pred Bogom
6. Posrednici su Božjih sudova
7. Donose odgovor na molitvu (Dj 12,5-10).
8. Pomažu u pridobivanju ljudi za Krista
9. Promatraju kršćanski red, djelo i patnju
10. Ohrabruju u vrijeme opasnosti
11. Brinu se za pravednike u vrijeme njihove smrti (Lk 16,22).

Najbolje što od anđela možemo naučiti jest njihova trenutna i neupitna poslušnost Božjim zapovijedima – prenosi Hrvatska katolička mreža.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *