Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati i kako se slavi u neki drugim zemljama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

UHrvatskoj i u još nekoliko europskih zemalja poput Lihtenštajna i Italije, 19. ožujka obilježava se Dan Očeva. Ovaj je datum u Hrvatskoj izabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca. Još 1908. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, obilježen je prvi Dan očeva.
Počeo se obilježavati nakon rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna je kći, koja je u velikoj katastrofi ostala bez oca, zamolila lokalnog pastora da održi misu za sve njih. Proslava se proširila i po drugim gradovima SAD-a, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet – prenosi večernjilist.

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas.

U svijetu postoji 1,5 milijardi očeva, a prema američkom Birou za popis stanovništva, kravata je najpopularniji od svih darova za Dan očeva. Samo 50% svih čestitki za Dan očeva kupuje se za tate. Kako piše Ideal Home, gotovo 15% čestitki za Dan očeva kupuje se za muževe. Ostale kategorije uključuju djedove, sinove, braću i stričeve. U Njemačkoj se Dan očeva slavi drugačije od ostalih dijelova svijeta. Männertag (Dan muškaraca) slavi se opijanjem piva i uživanjem u regionalnoj hrani. Policija i hitne službe tijekom dana su u stanju pripravnosti. Svjetski rekord po broju službeno zabilježene djece je 69 od prve žene Feodora Vasiljeva (1707-1782), seljaka iz Moskve. Njegova prva žena rodila je 16 parova blizanaca, sedam trojki i četiri para četvorki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *