Danas je međunarodni dan pizze. Uskoro nova pizza u Požegi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Možda već sljedećeg tjedna, u Požegi će biti otvoren novi objekt pod nazivom “Palermo“. Iako će u ponudi biti nekoliko vrsta prehrambenih proizvoda (topli sendviči, nuggetsi, pomfrit) najveći fokus biti će upravo na pizzi iz krušne peći. S obzirom na to da se u Požegi jako dugo mora čekati na pizzu, a nerijetko i po sat i pol ili duže, brojni sugrađani često odustanu ili se odluče se za nešto drugo. Dolaskom “Palerma” rok čekanja će se zasigurno skratiti jer će se na još jednom mjestu moći naručiti omiljeno jelo brojnih sugrađanki i sugrađana.

Budući da je danas međunarodni dan pizze, u nastavku možete saznati nešto više o ovom ukusnom prehrambenom proizvodu.

Nastala je u 19. stoljeću, a neko vrijeme prije toga ljudi diljem svijeta posluživali su plosnato pečeno tijesto prekriveno raznim namirnicama. 1889. godine nastao je recept pizze i takav ostao do danas – mozzarella, umak od rajčice i bosiljak.

Iako je prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze oko 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jednjem iste jednom tjedno smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen – vjerojatno najsnažniji antioksidans, a sir sadrži kalcij i kalij.

Svake godine u svijetu se proda više od 5 milijardi pizza. Najveća pizza u svijetu nastala je 1990. godine u Johannesburgu. Bilo je potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice, a širina je iznosila 37,4 metra. 2005. godine taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi kojem je trebalo 200 pomoćnika, 1800 kg sira, 317 kg umaka da napravi pizzu od koje je svaki stanovnik grada Iowa dobio čak 10 kriški! Iako je uglavnom jeftina i smatra se jednostavnim jelom, u restoranu “Nino’s Bellisima” u New Yorku jedna pizza koštat će vas 1000 dolara.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)