DANAS JE SVETI LOVRO Slavimo sveca koji je navodno čuvao legendarni Sveti gral

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Sveti Lovro kršćanski je svetac rođen oko 225. godine u današnjoj Španjolskoj, u malom mjestu Huesca. Završio je školu u Zaragozi i tamo sreo papu Siksta II. Siksto ga je poveo u Rim i ondje ga zaredio za arhiđakona rimske crkve. Na toj dužnosti sveti Lovro bio je odgovoran za sve crkvene riznice, bavio se bibliotekarstvom te je sačinio popis svih članova rane Crkve i popis skrivenog crkvenog blaga. Prema legendi, među blagom bio je i Sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri – piše CroExpress.

Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu: ‘Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina? Gdje se žuriš sveti svećeniče bez svoga đakona? Prije nisi nikada pohodio oltar žrtvovanja bez svoga sluge, a sada želiš to učiniti bez mene?’ Papa je prorokovao ‘da će ga slijediti nakon tri dana’.

Lovru su uhitili. Rimski prefekt dao mu je tri dana da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Sveti gral, prema nekim predajama, dao je vojniku koji ga je odnio u Španjolsku. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je, prema legendi, zavapio: ‘Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!’ (lat. ‘Assum est, inquit, versa et manduca.’)

U Rimu je na mjestu njegova mučenja izgrađena bazilika San Lorenzo fuori le mura, jedna od sedam rimskih bazilika. Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, kuhara, pekara, komičara, mesara, vatrogasaca, knjižničara, kožara, siromaha, studenata, učenika…

S obzirom da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i ‘suze sv. Lovre’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *